
Piščanec z gorgonzolo in pršutom ter grahov pire
Piščanec za družinsko kosilo
Piščanec z gorgonzolo in pršutom ter grahov pire
Piščanec za družinsko kosilo

Slasten in aromatičen piščanec z gorgonzolo in pršutom bo navdušil vso družino. Če za zraven pripravimo še bogat dofineški krompir in glaziran korenček, pa imamo celo nedeljsko ali praznično kosilo!
Sestavine
- 12 majhnih ali 6 velikih piščančjih stegen brez kosti in kože
- 100 g gorgonzole, roqueforta ali drugega sira z modro plesnijo
- 12 rezin pršuta
- maslo
- 500 g zamrznjenega graha
- 2 dl piščančje jušne osnove

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 12 majhnih ali 6 velikih piščančjih stegen brez kosti in kože
- 100 g gorgonzole, roqueforta ali drugega sira z modro plesnijo
- 12 rezin pršuta
- maslo
- 500 g zamrznjenega graha
- 2 dl piščančje jušne osnove
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančja stegna položimo na desko in jih obložimo z nadrobljenim sirom, nato meso zvijemo, tako da sir ne bo uhajal ven. Vsak zvitek ovijemo v rezino pršuta in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko tako, da je stik pršuta spodaj. Pečemo 40 minut oziroma toliko časa, da je meso skoz in skoz pečeno, pršut pa hrustljav.
Medtem v kozici stopimo košček masla, dodamo grah in jušno osnovo ter kuhamo 3 minute, nato spiriramo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom (pire ne bo popolnoma gladek). Piščanca postrežemo z grahovim pirejem, zraven se priležeta tudi dofineški krompir in glaziran korenček.
Prilogi
Dofineški krompir
(za 6 oseb)
Pečico segrejemo na 180 °C. 1 kg krompirja čvrste sorte (npr. desirée) olupimo in narežemo na tanke rezine. V kozici segrejemo 1,5 dl polnomastnega mleka, 3 dl sladke smetane in strt strok česna, solimo in popramo, nato dodamo krompir in ga nežno kuhamo 5 minut.
Pustimo, da se malo ohladi, nato odstranimo česen, rezine krompirja pa v plasteh zložimo v velik pekač, vsako plast malo pritisnemo. Prelijemo z mlečno-smetanovo mešanico, tako da je krompir pokrit. Pečemo uro in pol, da je krompir mehak in se zlato zapeče. Vzamemo iz pečice in počakamo 15 minut, preden postrežemo.
Prilogi
Glaziran korenček s česnom in timijanom
(za 6 oseb)
Strt strok česna, velik kosem masla in timijanove lističe z dveh vejic damo v veliko široko kozico in segrevamo, da se maslo stopi in česen zadiši. Dodamo 750 g očiščenega in narezanega korenčka ter pomešamo, nato prilijemo toliko piščančje jušne osnove, da je korenček komaj pokrit. Pokrijemo in nežno kuhamo 10 do 15 minut, da se zmehča, nato kozico odkrijemo in povečamo temperature ter kuhamo še tako dolgo, da tekočina povre in korenček dobi glazuro. Po okusu še začinimo in postrežemo.