
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.

V primerjavi z rižoto, pri kateri se tekočina dodaja postopoma in riž ves čas meša, se pri pilavu tekočina dolije naenkrat, riž se pokrije in kuha, dokler ne vpije vse tekočine. Pogosto ga pripravljajo v Turčiji, Grčiji, tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji in Albaniji. Ime jedi prihaja iz perzijščine. Imenujejo ga tudi pilaf, pilafi, pilao …
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa
- 300 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koren peteršilja
- ¼ gomolja zelene
- lovorjev list
- sončnično olje
- sol in poper
Preberite tudi

Družbo navdušite z raznolikimi italijanskimi predjedmi
Če morate nahraniti večjo družbo, potem gotovo ne boste zgrešili s pripravo različnih predjedi (ital. = antipasti).

Najboljše solate za piknik
Ko načrtujemo piknik, ne pozabimo na sveže solate, ki odlično dopolnijo jedi z žara. Zbrali smo kar 20 različnih solat, ki bodo zvezda piknika.

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa
- 300 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koren peteršilja
- ¼ gomolja zelene
- lovorjev list
- sončnično olje
- sol in poper
Postopek
Piščančje meso razrežemo na kose. Če so bedra manjša, lahko pustimo stegna in krače cele.
Korenje, koren peteršilja in zeleno očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.
V lonec dodamo piščančje meso, korenje, peteršilj, zeleno, česen, lovorjev list, poper in sol, prilijemo vodo in zavremo. Kuhamo približno 15 minut.
V kozici, ki je primerna za uporabo v pečici, na olju rahlo prepražimo čebulo, dodamo riž in vse skupaj zalijemo z nekaj zajemalkami juhe, v kateri smo kuhali meso. Kuhamo približno 10 minut in odstavimo.
V kozico dodamo še zelenjavo in meso iz juhe ter dobro premešamo. Vse skupaj postavimo v pečico, segreto na 200 °C. Pečemo tako dolgo, da riž vpije vso tekočino, meso pa se zlato zapeče.