
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.

V primerjavi z rižoto, pri kateri se tekočina dodaja postopoma in riž ves čas meša, se pri pilavu tekočina dolije naenkrat, riž se pokrije in kuha, dokler ne vpije vse tekočine. Pogosto ga pripravljajo v Turčiji, Grčiji, tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji in Albaniji. Ime jedi prihaja iz perzijščine. Imenujejo ga tudi pilaf, pilafi, pilao …
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa
- 300 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koren peteršilja
- ¼ gomolja zelene
- lovorjev list
- sončnično olje
- sol in poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa
- 300 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koren peteršilja
- ¼ gomolja zelene
- lovorjev list
- sončnično olje
- sol in poper
Postopek
Piščančje meso razrežemo na kose. Če so bedra manjša, lahko pustimo stegna in krače cele.
Korenje, koren peteršilja in zeleno očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.
V lonec dodamo piščančje meso, korenje, peteršilj, zeleno, česen, lovorjev list, poper in sol, prilijemo vodo in zavremo. Kuhamo približno 15 minut.
V kozici, ki je primerna za uporabo v pečici, na olju rahlo prepražimo čebulo, dodamo riž in vse skupaj zalijemo z nekaj zajemalkami juhe, v kateri smo kuhali meso. Kuhamo približno 10 minut in odstavimo.
V kozico dodamo še zelenjavo in meso iz juhe ter dobro premešamo. Vse skupaj postavimo v pečico, segreto na 200 °C. Pečemo tako dolgo, da riž vpije vso tekočino, meso pa se zlato zapeče.