Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pilav – riž s piščancem in zelenjavo

Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.

Pilav – riž s piščancem in zelenjavo

Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 porcij
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

V primerjavi z rižoto, pri kateri se tekočina dodaja postopoma in riž ves čas meša, se pri pilavu tekočina dolije naenkrat, riž se pokrije in kuha, dokler ne vpije vse tekočine. Pogosto ga pripravljajo v Turčiji, Grčiji, tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji in Albaniji. Ime jedi prihaja iz perzijščine. Imenujejo ga tudi pilaf, pilafi, pilao …

Sestavine

  • 1 kg piščančjega mesa
  • 300 g riža
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 1 koren peteršilja
  • ¼ gomolja zelene
  • lovorjev list
  • sončnično olje
  • sol in poper

Preberite tudi

Sestavine

  • 1 kg piščančjega mesa
  • 300 g riža
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 1 koren peteršilja
  • ¼ gomolja zelene
  • lovorjev list
  • sončnično olje
  • sol in poper

Postopek

1

Piščančje meso razrežemo na kose. Če so bedra manjša, lahko pustimo stegna in krače cele.

Korenje, koren peteršilja in zeleno očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.

V lonec dodamo piščančje meso, korenje, peteršilj, zeleno, česen, lovorjev list, poper in sol, prilijemo vodo in zavremo. Kuhamo približno 15 minut.

V kozici, ki je primerna za uporabo v pečici, na olju rahlo prepražimo čebulo, dodamo riž in vse skupaj zalijemo z nekaj zajemalkami juhe, v kateri smo kuhali meso. Kuhamo približno 10 minut in odstavimo.

V kozico dodamo še zelenjavo in meso iz juhe ter dobro premešamo. Vse skupaj postavimo v pečico, segreto na 200 °C. Pečemo tako dolgo, da riž vpije vso tekočino, meso pa se zlato zapeče.

pisčančje prsi in riž


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.