
Pečen srnin hrbet v omaki iz rdečega vina
Pečen srnin hrbet v omaki iz rdečega vina

Sestavine
- 1,4 kg srninega hrbta s kostmi (od mlade živali)
- sol
- mleti poper
- malo zdrobljenih brinovih jagod
- malo rožmarina
- malo timijana
- 8 tankih rezin hamburške slanine
- 0,25 l težkega rdečega vina s cvetico
- 1 žlička jedilnega škroba
priloga
- pomarančne rezine
- brusnice
- blanširan brstični ohrovt na maslu
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska,

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 1,4 kg srninega hrbta s kostmi (od mlade živali)
- sol
- mleti poper
- malo zdrobljenih brinovih jagod
- malo rožmarina
- malo timijana
- 8 tankih rezin hamburške slanine
- 0,25 l težkega rdečega vina s cvetico
- 1 žlička jedilnega škroba
priloga
- pomarančne rezine
- brusnice
- blanširan brstični ohrovt na maslu
Postopek
Ko boste kupovali meso, vam priporočamo, da izrecno zahtevate meso mlade srne, kajti meso starejših živali je primerno samo za dušenje! S srninega hrbta odstranimo kite, maščobo in kožice ter oba fileja lepo ločimo od kosti. Začinimo s soljo, poprom, zdrobljenimi brinovimi jagodami in timijanom. Potem fileja spet položimo na koščeno ogrodje in ovijemo z rezinami slanine; prevežemo z vrvico in tudi od zunaj začinimo s soljo, poprom in brinovimi jagodami. Vse priloge, kot na primer blanširan, na maslu pretresen brstični ohrovt, mandljeve kroglice ali druge priloge po lastnem izboru, pripravimo in damo na toplo.

Srnin hrbet pečemo približno 12 do 15 minut v prej ogreti pečici pri temperaturi 250 °C; potem pečemo še 15 do 25 minut pri zmanjšani temperaturi 150 °C. Vrvico odstranimo, da se pečenka sprosti. Odlijemo maščobo od pečenja in zalijemo z rdečim vinom. Ko zavre, zgostimo z malo jedilnega škroba.

S slanino ovito pečenko narežemo in serviramo z omako. Okrasimo s pomarančnimi rezinami in brusnicami ter ponudimo z raznimi prilogami. Dobro sortno rdeče vino je vrhunec te prvovrstne divjačinske pojedine.