
Sestavine
- 250 g moke
- 125 g ohlajenega masla
- ščep soli
- srednje veliko jajce
- semena 1 vaniljevega stroka (po želji)
- 100 g najljubše marmelade
- moka za delovno površino
- maslo za pekač
Preberite tudi

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Kaj je koji?
Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.
Sestavine
- 250 g moke
- 125 g ohlajenega masla
- ščep soli
- srednje veliko jajce
- semena 1 vaniljevega stroka (po želji)
- 100 g najljubše marmelade
- moka za delovno površino
- maslo za pekač
Postopek
Moko, na kocke narezano maslo in sol damo v skledo ter zmanemo s konicami prstov (ali pa zmešamo v multipraktiku). Ko mešanica na videz in otip spominja na sveže drobtine, z jedilnim nožem vmešamo jajce in semena, ki smo jih postrgali iz vaniljevega stroka. Dodamo 1 žlico mrzle vode, nato testo zgnetemo z rokami – a pazimo, da ne gnetemo preveč. Če se testo noče sprijeti, dodamo še 1 žlico vode, več pa je raje ne dodamo. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač z 12 vdolbinami za mini pite namažemo z maslom (lahko uporabimo tudi posamezne mini modelčke za pite). Delovno površino poprašimo z moko. Ohlajeno testo odvijemo in razvaljamo približno 3 mm debelo, nato iz njega izrežemo kroge, ki so 1 cm večji od vdolbin pekača. Vsako podlago za pito nadevamo z 1 do 2 žličkama izbrane marmelade, iz preostalega testa pa izrežemo srčke ter z njimi pokrijemo marmelado.
Pekač postavimo v pečico za 15 do 18 minut, da nadev malce zabrbota. Pustimo, da se nekaj minut ohlajajo v pekaču, potem pa jih previdno prenesemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladijo.