
Mini pite panforte
Mini pite panforte

Sestavine
- 150 g mešanih oluščenih in blanširanih oreškov (npr. pistacij, lešnikov, mandljev in indijskih oreškov)
- 375 g sladkega krhkega testa
- moka za delovno površino
- 50 g masla
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega javorovega sirupa ali medu
- 50 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
- 1 jajce
- 50 g mehkih suhih fig
- ½ žličke cimeta
ko postrežemo
- nastrgana lupinica ½ bio pomaranče
- 1,5 dl sladke smetane za stepanje
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega ali drugega likerja z »zimsko« aromo
- sladkor v prahu

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 150 g mešanih oluščenih in blanširanih oreškov (npr. pistacij, lešnikov, mandljev in indijskih oreškov)
- 375 g sladkega krhkega testa
- moka za delovno površino
- 50 g masla
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega javorovega sirupa ali medu
- 50 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
- 1 jajce
- 50 g mehkih suhih fig
- ½ žličke cimeta
ko postrežemo
- nastrgana lupinica ½ bio pomaranče
- 1,5 dl sladke smetane za stepanje
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega ali drugega likerja z »zimsko« aromo
- sladkor v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Oreške stresemo na manjši plitev pekač in jih potisnemo v pečico za 5 do 8 minut, da zlato porjavijo.
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo, iz katerega z modelčkom premera 7,5 cm izrežemo 12 krogov. Z njimi obložimo vdolbine v modlu za 12 mafinov. Do 3. koraka damo model v hladilnik. (Porabili bomo samo približno polovico testa, iz preostalega lahko spečemo piškote.)
Temperaturo pečice znižamo na 180 °C. Čokolado narežemo na koščke. Fige v multipraktiku zmeljemo v pasto. V majhni kozici stopimo maslo, sladkor, sirup in čokolado, nato vmešamo razžvrkljano jajce, pomarančno lupinico, figovo pasto in cimet, na koncu pa še popražene oreške.
Nadev z žlico polagamo v testene posodice in pečemo 18 do 20 minut, da se testo obarva bledo rumeno. Počakamo, da se mini pite 10 minut ohlajajo v modlu, nato jih pustimo nekaj časa še na žični mrežici.
Ko so pite še tople, stepemo smetano z vaniljevim sladkorjem in pomarančnim likerjem (ali drugim likerjem, ki diši po božiču), pitice potresemo z malce sladkorja v prahu in na vrh položimo žlico smetane. Tik preden postrežemo, potresemo še z nastrgano pomarančno lupinico. K sladici se prileže dobra, močna kava ali metin čaj.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.
Panforte
Panforte je tradicionalni italijanski božični kolač s suhim sadjem, oreški, medom in začimbami. Mi smo ga vzeli kot navdih za mini pite, ga obogatili s čokolado in dopolnili z odišavljeno smetano.