
Marelični drobljenec z mandlji
Marelični drobljenec bo priklical spomine na poletje
Marelični drobljenec z mandlji
Marelični drobljenec bo priklical spomine na poletje

Sestavine
- 2 pločevinki marelic (po 820 g)
- 200 g moke
- 150 g neolupljenih mandljev
- 1 žlička mletega cimeta
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g sladkorja demerara
- stepena sladka smetana ali crème fraîche, ko postrežemo

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 2 pločevinki marelic (po 820 g)
- 200 g moke
- 150 g neolupljenih mandljev
- 1 žlička mletega cimeta
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g sladkorja demerara
- stepena sladka smetana ali crème fraîche, ko postrežemo
Postopek
Marelice iz obeh pločevink odcedimo. Polovico marelic, torej približno toliko, kot jih je bilo v eni pločevinki, s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo. Mandlje grobo narežemo, maslo narežemo na koščke. V večjem pravokotnem pekaču ali v 6 do 8 manjših ognjevarnih posodicah zmešamo marelice in marelično kašo. Moko, mandlje in cimet zmešamo, nato dodamo maslo in ga s prsti vgnetemo v suhe sestavine, da dobimo drobljivo testo. Primešamo sladkor in drobljenec potresemo po marelicah.
Pečico segrejemo na 180 °C. Drobljenec pečemo 40 do 45 minut, dokler ni testo zlatorjavo zapečeno. Postrežemo s crème fraîche.