
Krhko testo
Testo za pito, ki se vedno obnese, je lahko tudi testo za preproste krhke piškote.
Krhko testo
Testo za pito, ki se vedno obnese, je lahko tudi testo za preproste krhke piškote.

Hitro narejeno krhko testo, masleno in ravno prav sladko – tule je recept, na katerega se pri pitah lahko vedno zanesete. Morda ga boste nalepili kar na hladilnik, da ga boste imeli vedno pri roki. Za eno pito za 6 do 8 oseb potrebujemo 350 do 400 g testa, če je pita pokrita, pa približno 650 g. Pripravljeno testo lahko zamrznemo in ga pred uporabo odtajamo.
Sestavine
- 350 g moke
- 225 g masla
- ščep soli
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 velik rumenjak

Sočna, hrustljava, nepozabna: specite češnjevo pito po tem receptu!
Ko ti življenje ponudi polno košaro slastnih češenj, naredi pito.

Bralka sprašuje: "Kako se znebimo grenčine v jajčevcih?"
"Jajčevci niso prav velikokrat na našem jedilniku, ker so pogosto grenki. Kako se lahko pred kuhanjem znebim grenkosti v njih?"

Domač metin sirup - popoln dodatek osvežilnih poletnih koktajlov
Imate doma veliko sveže mete? Pripravite si zalogo domačega metinega sirupa, ki ga lahko zmešate z navadno oziroma mineralno vodo ali pa jo uporabite kot dodatek koktajlom in drugim osvežilnim napitkom.
Sestavine
- 350 g moke
- 225 g masla
- ščep soli
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 velik rumenjak
Postopek
Moko, maslo, narezano na koščke, in ¼ žličke soli damo v multipraktik in zmešamo, da dobimo mešanico konsistence vlažnih drobtin. Lahko pa to naredimo ročno, tako da s prsti zmanemo sestavine v veliki skledi. Prisujemo sladkor in ga na hitro vmešamo.
Rumenjak razžvrkljamo z 2 žlicama mrzle vode in pokapamo po mešanici. Če uporabljamo multipraktik, ga vklapljamo v kratkih presledkih, dokler ne začnejo nastajati večje kepe. Če je testo presuho, dodamo še malo vode – 1 ali 2 žlički naenkrat, vendar skupna količina ne sme preseči 3 žličk.
Testo stresemo na delovno površino in ga na hitro pognetemo v gladko kroglo. Gnetemo čim manj, da ne postane pretrdo. Oblikujemo ga v ploščat hlebček, tesno ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik vsaj za pol ure. V hladilniku ga lahko pustimo do 2 dni, v zamrzovalniku pa 2 meseca.
Nasvet
Slano krhko testo
Za pito s slanim nadevom potrebujemo slano krhko testo, zato sladkor izpustimo in uporabimo 2 ščepa soli.
Še nekaj nasvetov in zanimivosti
Kako krhko testo položimo v model
Kaj nas naučijo kiš, tart in pita
Izognimo se razmočeni testeni podlagi pri pitah
- Pečeno pito, katere podlaga je iz testa, preložimo na kovinski ali emajliran krožnik ali v pločevinasto škatlo.
- Ko damo pito v pečico, mora biti ta segreta do temperature peke.
- Po surovi testeni podlagi posujemo nekaj zmletih mandljev ali fino mletega koruznega zdroba, da bodo vpili sok, ki se bo med peko natekel iz sadja.