
Sestavine
- 1 ½ kg kostanja v lupini ali 800 g kuhanega olupljenega kostanja (lahko vakuumsko pakiranega)
- 1 pomaranča
- 1 vaniljev strok
- 250 g sladkorja
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl pomarančnega likerja (cointreau)
- vaniljev sladoled ali maskarpone in smetana, ko postrežemo

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.

Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico
Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.
Sestavine
- 1 ½ kg kostanja v lupini ali 800 g kuhanega olupljenega kostanja (lahko vakuumsko pakiranega)
- 1 pomaranča
- 1 vaniljev strok
- 250 g sladkorja
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl pomarančnega likerja (cointreau)
- vaniljev sladoled ali maskarpone in smetana, ko postrežemo
Postopek
Da bi kostanj olupili, zarežemo v plosko stran vsakega kostanja. Šest kostanjev damo na krožnik in jih v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi segrevamo 1 minuto. Nadenemo si gumijaste rokavice in olupimo zunanjo lupino ter notranjo rjavo kožico kostanja. Postopek ponavljamo, dokler ne olupimo vsega kostanja. Olupljen kostanj damo v kozico, ga prelijemo z vodo in zavremo. Počasi ga kuhamo 25 minut, nato ga dobro odcedimo.
Pomarančo olupimo z lupilnikom za zelenjavo, da dobimo tanke trakce, vaniljev strok pa po dolžini prerežemo na pol. Trakove pomarančne lupine, obe polovici vaniljevega stroka, oba sladkorja in 4 dl vode damo v kozico in počasi zavremo. Mešamo, da se sladkor stopi. Počasi kuhamo približno 15 minut, da postane tekočina podobna sirupu. Kozico odstavimo s kuhalne površine in v sirup vmešamo pomarančni liker.
Kostanj damo v sterilizirane kozarčke in ga prelijemo s sirupom, da je z njim pokrit. Kozarčke dobro zapremo. Kostanj lahko v hladnem in suhem prostoru hranimo do 6 mesecev.
Tako pripravljen kostanj postrežemo z vaniljevim sladoledom ali z maskarponejem, ki ga zmešamo s toliko sladke smetane, da dobimo rahlo kremo.
Nasvet
Če nimamo mikrovalovne pečice, lahko kostanj 15 do 20 minut pečemo v navadni pečici pri 200 °C.