
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.

Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)
Postopek
Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v dobro očiščene kozarce za vlaganje. Kozarce zapremo in jih postavimo na temno mesto, kjer naj 2 do 5 dni fermentirajo na sobni temperaturi. Kozarce vsak dan malce odpremo, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji. Še preprosteje je, če kozarce zapremo s pokrovom z vrelno veho, ki omogoča, da se plini izločajo sproti.
Ko je kečap narejen, ga prelijemo v stekleničke in v hladilniku hranimo do 2 meseca.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.