
Bučkina solata s krutoni
Solata iz bučk bo odlična za spopadanje z vročinskim valom
Bučkina solata s krutoni
Solata iz bučk bo odlična za spopadanje z vročinskim valom

Sestavine
- 25 g pinjol
- 4 večje bučke
- sok in lupinica 1⁄2 bio limone (drugo polovico sadeža prihranimo za preliv)
- 1 štručka ali nekaj rezin kruha, starega 1 dan
- 1 žlica oljčnega olja
- 60 g mladega kodrolistnega ohrovta (lahko ga nadomestimo z drugim zelenjem)
- 100 g mladega kozjega sira
- prgišče lističev mete
- 25 g rozin
preliv
- sol in poper
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica tekočega medu

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 25 g pinjol
- 4 večje bučke
- sok in lupinica 1⁄2 bio limone (drugo polovico sadeža prihranimo za preliv)
- 1 štručka ali nekaj rezin kruha, starega 1 dan
- 1 žlica oljčnega olja
- 60 g mladega kodrolistnega ohrovta (lahko ga nadomestimo z drugim zelenjem)
- 100 g mladega kozjega sira
- prgišče lističev mete
- 25 g rozin
preliv
- sol in poper
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica tekočega medu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučke z lupilnikom za zelenjavo narežemo na tanke trakove, damo v veliko skledo, dodamo limonov sok in lupinico ter premešamo.
Pinjole vsujemo na pekač. Kruh narežemo na kocke in jih prav tako razporedimo po pekaču. Pokapamo jih z žlico oljčnega olja ter dobro solimo in popramo. Pečemo približno 5 minut, da so pinjole zlato rjavo popražene, nato pekač vzamemo iz pečice, odstranimo pinjole in jih prihranimo, kruh pa vrnemo v pečico še za 5 do 8 minut, da se zlato rjavo zapeče.
Medtem operemo in osušimo ohrovt ter ga damo v skledo k bučkam. Dodamo nadrobljen kozji sir, meto in rozine ter pomešamo.
Zmešamo vse sestavine za preliv, ga dodamo solati in pomešamo. Solato naložimo na servirni krožnik, jo posujemo s krutoni in pinjolami ter čez nameljemo obilo črnega popra.