Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gregor Narat


Urška Petelin
12. 4. 2018, 00.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav je Gregor Narat po izobrazbi natakar, pravi, da se v kuharski obleki odlično znajde. Ko se je vpisal v gostinsko šolo, izobrazil za natakarja in po končanem šolanju stregel v hotelskih restavracijah, si ni mislil, da bo kdaj tudi kuhal, čeprav mu je bila kuhinja blizu. Ko pa se je pokazala priložnost, da bi lahko imel svojo gostilno, jo je z veseljem sprejel. Z ženo sta leta 2007 postala nova lastnika Gostišča Jurg, slabih pet kilometrov od Rogaške Slatine: »Vedno bolj me je vleklo v kuhinjo. Kar naenkrat se je v meni vnela želja po kuhanju, strašna volja po učenju in tem, da bi iz gostilne naredili nekaj več. Začel sem raziskovati, se učiti o različnih kulinaričnih pristopih in jedi delati malo drugače.« Vse bolj je bil pozoren na sezonske sestavine, lokalne proizvajalce in užitne rastline, ki rastejo okoli hiše. »Ko sva gostilno prevzela, je bila to dobra kmečka gostilna. Zaposlene sva obdržala, potem pa smo se vsi skupaj učili novih tehnik in pristopov. Kar nekaj časa smo na primer potrebovali, da so se zaposleni privadili, da so tudi oči lačne in da je jedi treba postavljati jedi na krožnike smiselno in previdno.« Gregor pravi, da je Gostišče Jurg zdaj gostilna za vsakogar – za tistega, ki si zaželi dobrega ocvrtega piščanca, in tistega, ki si želi drugačne, avtorske kuhinje. Ker nima strokovne kuharske izobrazbe, mu kljub zanimivim zamislim za nove jedi včasih nekoliko zmanjka znanja, da bi zamisli udejanjil v kuhinji. Takrat se po nasvet obrne k svojim kuharskim kolegom in h knjigam, kulinaričnim revijam in internetu. »Treba je slediti, kaj se v svetu dogaja,« je prepričan. »Ker v Malih Rodnah naključnih mimoidočih ni, se moramo resnično potruditi, da gosta, ki pride k nam prvič, prepričamo, da se splača zaviti s ceste in nas poiskati. Ko nam uspe, je to velika spodbuda za trud.«

gregor-narat_1115x560_acf_cropped.jpg

Kakšna je vaša prva kuharska izkušnja oziroma spomin v povezavi s hrano ali kuhanjem?

Moja prva izkušnja s kuhanjem oziroma resnejši izziv je bila priprava družinskega kosila v prvem letniku gostinske šole.

Vaš kuharski slog?

Uporabljati lokalne sestavine, kolikor je mogoče, in ohranjati naravne okuse, ki smo jih vajeni.

Tradicionalna ali moderna kuhinja?

Tradicionalna kuhinja po receptih naših babic in mam s pridihom moderne kuhinje.

Po kom se zgledujete pri kuhanju oz. kdo je vaš »kuharski heroj«?

Zelo veliko mi z nasveti pomaga kuhar Borut Jovan iz restavracije Galerija okusov. Moja »kuharska heroja« sta kuharska mojstra Rene Redzepi (iz restavracije Noma) in Heston Blumenthal (iz restavracije The Fat Duck).

Najljubše opravilo v kuhinji?

Raziskovanje in sestavljanje jedi.

Najmanj ljubo opravilo v kuhinji?

Ko se zamaši odtok …

Iz katerega živila najraje ustvarjate?

Najraje ustvarjam iz lokalnih in sezonskih sestavin. Zdaj, ko se narava prebuja, se kar »pasem« po travnikih in nabiram sestavine za spomladanski krožnik.

Katero jed, ki ste jo skuhali ali jedli, ste si najbolj zapomnili (kje in kdo je avtor jedi)?

Takih jedi je več. Jed, ki se mi vtisne v spomin, rad preoblikujem po svojem okusu glede na letni čas. Ena takih je doma dimljeni smuč s čemaževo kremo ali pa juha iz kapuna s peteršiljevim raviolom in dehidriranim korenčkom.

Na kaj ste najbolj ponosni?

Najbolj sem seveda ponosen na svojo družino, ženo, dva sinova in starše, ki me podpirajo in mi stojijo ob strani. In seveda na to, da naša restavracija, čeprav je mlada, nekako uspeva v teh ne najboljših časih.

Ali kaj pogrešate v slovenskem kulinaričnem svetu?

Malo več prostih rok, da bi lahko še bolj kupovali lokalno, da ne bi na vsakem koraku stala ovira in da bi ustvarjali svoje sanje.

Kuharski nasvet našim bralcem?

Če ne veste, kaj in kako bi skuhali, nas obiščite v Gostišču Jurg in skupaj bomo našli najpreprostejšo pot.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.