Ploščate ribe, kot je romb, ki ga v ribarnicah lahko dobimo predvsem v zimskih mesecih, filiramo drugače kot okrogle. Iz ene ribe dobimo kar štiri fileje, pri čemer sta fileja z zgornje strani ribe večja kot fileja s spodnje.
Filiranja romba se lotimo tako, da najprej zarežemo kožo nad hrbteničnim hrustancem in tik ob glavi.
Fileji romba v mesu nimajo kosti, kožo pa je bolje odstraniti, saj je pečena precej trda. File položimo na desko s kožo navzdol, nato pa z nožem zarežemo kožo pri repu in odrežemo.
Kosti prihranimo in iz njih skuhamo ribjo jušno osnovo, ki jo lahko zamrznemo in uporabimo za pripravo ribjih juh, brodetov, morskih rižot, omak za testenine in drugih morskih jedi. Jušno osnovo pripravimo tako, da kosti kuhamo skupaj z jušno zelenjavo (osnove ne solimo!), med kuhanjem z vrha sproti odstranjujemo pene, nato pa jušno osnovo precedimo, ohladimo in zamrznemo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.