Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Filiranje ploščate ribe


Bine Volčič
1. 2. 2016, 15.45
Posodobljeno
09. 04. 2025 · 22:56
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

filiranje-ploscate-ribe-Aq_558x620_acf_cropped
urska

Ploščate ribe, kot je romb, ki ga v ribarnicah lahko dobimo predvsem v zimskih mesecih, filiramo drugače kot okrogle. Iz ene ribe dobimo kar štiri fileje, pri čemer sta fileja z zgornje strani ribe večja kot fileja s spodnje.

Filiranja romba se lotimo tako, da najprej zarežemo kožo nad hrbteničnim hrustancem in tik ob glavi.

filiranje-ploscate-ribe-1q_318x220_acf_cropped
urska


Polkrožno zarežemo tudi kožo ob zgornji plavuti in enako ob spodnji, kjer pa moramo biti bolj previdni, saj je tam drobovina.

filiranje-ploscate-ribe-2q_318x220_acf_cropped
urska


Zdaj ob osnovnem rezu zgoraj ob kosti zarežemo v meso.

filiranje-ploscate-ribe-3q_318x220_acf_cropped-1
urska


Z nožem meso ločimo od kosti vse do hrustanca, kjer je koža že zarezana. Tako dobimo prvi file.

filiranje-ploscate-ribe-4q_318x220_acf_cropped
urska


Romba zasukamo in ponovno zarežemo meso ob kosti do hrustanca ter odrežemo drugi file.

filiranje-ploscate-ribe-5q_318x220_acf_cropped
urska


Drobovino odstranimo tako, da s prsti privzdignemo glavo in previdno odstranimo večja jetra in druge organe, ki z lahkoto odstopijo.

filiranje-ploscate-ribe-6q_318x220_acf_cropped
urska


Romba obrnemo na spodnjo stran in postopek rezanja dveh filejev ponovimo tako kot prej.

filiranje-ploscate-ribe-7q_318x220_acf_cropped
urska


Fileji romba v mesu nimajo kosti, kožo pa je bolje odstraniti, saj je pečena precej trda. File položimo na desko s kožo navzdol, nato pa z nožem zarežemo kožo pri repu in odrežemo.

filiranje-ploscate-ribe-8q_318x220_acf_cropped
urska




Nasveti

  • Kosti prihranimo in iz njih skuhamo ribjo jušno osnovo, ki jo lahko zamrznemo in uporabimo za pripravo ribjih juh, brodetov, morskih rižot, omak za testenine in drugih morskih jedi. Jušno osnovo pripravimo tako, da kosti kuhamo skupaj z jušno zelenjavo (osnove ne solimo!), med kuhanjem z vrha sproti odstranjujemo pene, nato pa jušno osnovo precedimo, ohladimo in zamrznemo.

cloud

Trenutno

13 °C

Oblačno

petek, 9. 5

Oblačno

8 / 15 °C cloud

sobota, 10. 5

Delno oblačno

7 / 18 °C cloud-sun

nedelja, 11. 5

Delno oblačno

6 / 20 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.