Na kmetiji Mihec letno pridelajo več sto ton zelenjave
Kmetija Mihec v Stojncih je ena izmed večjih zelenjadarskih kmetij v Sloveniji. Več kot 20 vrst zelenjave pridelujejo na petindvajsetih hektarjih, od tega je nekaj manj kot hektar površin pokritih. Najbolj znani so po pridelavi kislega zelja, za katero so prejeli že več priznanj. Jožica in Franček Janžekovič se s pridelavo zelenjave ukvarjata že 30 let. Danes jima pomagajo vsi trije otroci z družinami, najbolj pa sin, ki počasi prevzema kmetijo.

Zelenjadarska zgodba družine Janžekovič se je začela pred 30 leti. Takrat je Jožica, ki se je na kmetijo priženila, ostala brez zaposlitve, zato se je začela ukvarjati s pridelavo kumaric in paprike. Nato so postopoma odkupovali zemljo v bližnji okolici ter povečevali število vrst zelenjave. Nekaj deset metrov stran od hiše so postavili sedem velikih rastlinjakov, v katerih vse leto gojijo sadike in zelenjavo. V zimskih mesecih so to solata, špinača, blitva, peteršilj, poleti pa paprika, paradižnik, kumarice … Zaradi novih tehnologij, znanja in milejših zim je mogoče sadike pridelati pozimi, jih konec februarja že posaditi ter pokriti s kopreno in tako doseči, da je pridelek čim prej na voljo za prodajo. Največ izdelkov prodajo v domači trgovini, kjer je trenutno cela vrsta svežih vrtnin, od solate, krompirja, pora, peteršilja, zelja, čebule, radiča, kolerabe, črne redkve, rdeče pese do zelene. V zimskem času je veliko povpraševanja po kislem zelju in repi. Pridelke dvakrat na teden prodajajo tudi v kiosku v Slovenj Gradcu, ob sobotah so na mariborski tržnici, nedelje pa so rezervirane za bolšji sejem na Teznem. Na »trštvo« je hodila že Frančkova mama, in sicer z vlakom v Trbovlje. Tam pa ni prodajala pridelkov, ampak semena in sadike. Največkrat je vse skupaj nosila v dveh »hrvatskih cekrih« in manjšem nahrbtniku. To družinsko tradicijo danes nadaljuje že tretja generacija družine Janžekovič.
Preberite več v Štajerskem Tedniku