Kitajski in makedonski ambasador na trgatvi na Kamenškem

Kitajski veleposlanik Zhi Zhaolin in njegova soproga Wang Yanmei sta bila že lani v družbi nekaterih posavskih seniorjev in članov društva kitajsko-slovenskega prijateljstva na trgatvi pri Jamškovih na Kamenškem. Visoki kitajski gost se je povabilu Jamškovih, uspešnih sevniških podjetnikov, odzval tudi letos, čeprav ju je, kot je povedala gospa Wang, povabil tudi direktor novomeške Krke. A ker sta že prej dobila povabilo Jamškovih in potrdila svoj prihod v te vinorodne griče nad Krmeljem in Šentjanžem, pušelcem Dolenjske, sta pač prišla na Kamenško, v družbo že od lani znanih poslovnih partnerjev sevniškega Sava avta, družinskega podjetja Jamškovih, ki ima sedež z bazo za tehnične preglede vozil v sodobnem poslopju v Boštanju.
Morda pa bo že naslednje leto kitajski ambasador trgal še bolj južno na Dolenjskem, v manjšem vinogradu direktorja Krke Jožeta Colariča. Takšna družabna srečanja lahko pomenijo pomemben korak za morebitno odločnejšo širitev trga novomeškega farmacevtskega podjetja na Daljni Vzhod.
Vsekakor sta se Kitajca na Kamenškem spet pokazala v zelo lepi luči, kot preprosta, skromna in pridna brača in prijetna sogovornika. Gospa Wang je povedala, da sta s soprogom že zelo dobro spoznala Slovenijo in da sta oba očarana nad raznolikostjo pokrajine in prijaznostjo Slovencev.
Od zadnjih obiskov se jima je posebno vtisnil v spomin Bled ter Kobarid, Bovec in Soča. Slovenijo sta družno z drugimi diplomati prekrižarila ob slovenskem predsedstvu EU, ko so tematske ekskurzije prirejali naši državni organi.
Na trgatev na Kamenško je konec tega tedna prišel tudi makedonski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Samoil Josif Filipovski. Pravzaprav ga je pripeljal uspešni novomeški podjetnik Blažo Tasev, lastnik in direktor podjetja Tabakum, ki že več kot štiri desetletja živi in dela v Sloveniji, korenine njegove družine pa segajo v vzhodno Makedonijo.
Tasev se je Jamškovim sam ponudil, da bo pokrbel za jedi na žaru in res je s seboj pripeljal vse pripomočke za gril, ki jih je dobil za rojstni dan, in celo oglje ter nekatere "surovine" - meso, tako, da je bilo za okrog 40 ljudi vsega preveč.
Tasevu je pri peki kotletov, piščančjega mesa in čevapčičev z veseljem pomagal tudi ambasador Filipovski in po končani trgatvi sta bila deležna pohval za opravljeno delo, sploh šef žara, Blažo, no, pa tudi njegov pomočnik Samoil.
Naposled sta bila zadovoljna tudi gostitelja Andreja in Milan Jamšek, saj je bilo opoldne že vse končano, kakšno uro prej kot je predvideval Milan, ki skrbno obdeluje vinograd z okrog 2200 trtami, pretežno s sortami grozdja za cviček. Tokrat so pobrali bele sorte in na koncu še modro frankinjo, črnino bodo potrgali kasneje, da bo še bolj dozorela, da bo dala cvičku bolj poln, harmoničen okus.
Milan Jamšek je dobil že vrsto priznanj za svoja vina: za cviček, modro frankinjo in šardone. Jamškovo je tudi aktualno Županovo vino, ki ga izročajo sevniški občinarji kot protoklarno darilo.
Šardone in sovinjon bodo Jamškovi potrgali nazadnje, kajti spet računajo na vrhunska sortna vina. Refraktometer je že pri zdaj potrganih belih sortah grozdja pokazal 77 ekslov, modra frankinja pa 85 ekslov sladkorja. Računajo na nadpovprečen letnik.