Lokalno.si
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

S Comeniusom spoznale Sicilijo; celo Etna spet bruhala


Simona Lipej in Marinka Šipec
6. 2. 2013, 10.10
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

comenius.jpg
comenius1.jpg

V okviru projekta Comenius, v katerega je vključena OŠ Bistrica ob Sotli, smo se učiteljici Simona Lipej in Marinka Šipec ter učenki Anita Kunej in Nina Ulčnik udeležile drugega srečanja partnerskih držav. V projektu sodelujejo učitelji in učenci iz Nizozemske, Velike Britanije, Grčije, Španije, Turčije, Romunije in seveda Slovenije. Srečanje je potekalo na OŠ Petrarca 2000 na Siciliji, in sicer od 19. do 24. januarja 2013. Tema srečanja je tokrat bila tradicionalna hrana posameznih držav.

Vsaka država je posnela film o pripravi nacionalne jedi in izdelala kuharsko knjižico. Na naši šoli smo posneli film, kako se pripravijo flancati. V kuharski knjižici pa smo predstavili deset tradicionalnih slovenskih jedi. Predstavitev nam je dobro uspela. Učitelji, učenci in ostali delavci šole so se potrudili, da nam je bilo bivanje na Siciliji kar najbolj prijetno. Ogledali smo si kar nekaj znamenitosti Sicilije, med drugimi slikovito starodavno mestece Taormina in rimski amfiteater v Cataniji. Predstavili so nam tudi izdelavo sicilijanskih marionet.

Najbolj pa nas je očaral izlet na Etno, kjer smo si ogledali dva nedelujoča kraterja. Imeli smo tudi to srečo, da je ponoči začel vulkan bruhati lavo. Tega menda ne vidi vsak turist.

Italijani so nas navdušili s svojo odprtostjo, prisrčnostjo in gostoljubnostjo. Pridno smo poskušali njihove nacionalne jedi, kot so lazanje, parmigiane, pice, fritate in seveda testenine na sto in en način. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno. V tem času na Siciliji zorijo pomaranče, mandarine in limone. Bile smo zelo navdušene nad njihovim sočnim okusom.

Že sedaj se veselimo naslednjega srečanja, ki bo potekalo meseca marca v Londonu. Tema srečanja pa bo ekologija.

NINA ULČNIK

Nad obiskom Sicilije sem bila zelo navdušena. Navdušila sta me predvsem prijaznost gostiteljev in lepota kraja. Med petdnevnim obiskom smo si ogledali kulturne in naravne znamenitosti Catanije in ostalih krajev v bližini. Uživali smo v italijanskih specialitetah, ki temeljijo na testeninah in raznovrstnih omakah. Zelo všeč sta mi bila obisk Etne, kjer smo lahko videli kraterje vulkanov, in obisk Taormine, lepega turističnega kraja. Ta obisk si bom zapomnila kot lepo izkušnjo in se ga bom vedno rada spominjala, predvsem ker sem aktivno uporabljala angleški jezik.

ANITA KUNEJ

Catanija je zelo lepo in veliko mesto. Najbolj všeč mi je bilo morje, ki je čisto, in obale so prelepe. Veliko smo se sprehajali po obali in po ozkih ulicah. Všeč mi je bila tudi hrana. Tam večinoma jedo špagete in pizzo. V mestu zelo veliko ljudi goji drevesa pomaranč. Ljudje so zelo prijazni in dobrosrčni. V Cataniji mi je bilo zelo všeč in tja bi se rada tudi kdaj vrnila.

cloud

Trenutno

9 °C

Oblačno

sobota, 15. 3

Deževno

6 / 9 °C cloud-rain

nedelja, 16. 3

Deževno

4 / 11 °C cloud-rain

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-1 / 8 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.