Ali je deci vina na dan res dobra praksa za zdravje?
Med ljudmi kroži mit, da deciliter rdečega vina na dan koristi zdravju.

Mit je povezan z vsebnostjo antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi ugodnih vplivov na zdravje. Večinoma je šlo za študije na celičnih modelih ali živalih, rezultati pa niso bili potrjeni s kontroliranimi raziskavami na ljudeh.
Danes vemo, da vsebnost koristnih snovi v rdečem vinu ni niti približno tolikšna, da bi lahko zaradi njih pričakovali ugodne vplive na zdravje. Dodatno je treba poudariti, da morebitnih ugodnih vplivov posameznih snovi v rdečem vinu ni možno obravnavati posebej, saj vino vsebuje tudi alkohol, za katerega je po eni stani z najmočnejšimi dokazi ugotovljen škodljiv vpliv na zdravje, po drugi strani pa je tudi energijska bomba. Ta podatek na etiketah vin zelo pogosto ni označen, vendar lahko energijsko vrednost preverite z brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš.
Antioksidanti v rdečem vinu: resveratrol
Resveratrol je polifenolni antioksidant, ki je naravno v nekaterih pijačah in živilih, med drugim v arašidih, soji, rdečem grozdju, posledično pa tudi v rdečem vinu. V preteklosti so resveratrol povezovali s t. i. francoskim paradoksom, ko so med prebivalci Francije kljub visokim prehranskim vnosom maščob opazili nepričakovano redko pojavnost srčno-žilnih bolezni.
Čeprav je to mogoče razlagati tudi z drugimi prehranskimi dejavniki, na primer večjimi količinami zaužite zelenjave in prehranskih vlaknin ter rednim uživanjem olivnega olja, so se začele raziskave možnih ugodnih vplivov resveratrola. Ob tem so se raziskovalci usmerili ne le na možne kardiovaskularne koristi, temveč tudi na vpliv resveratrola na presnovo maščob in sladkorjev, kar je pomembno pri obvladovanju telesne mase in sladkorne bolezni.

Obetavni so bili predvsem rezultati študij in vitro, ki so proučevale vpliv resveratrola na dejavnike tveganja za aterosklerozo, vendar pa so študije na glodavcih pokazale zelo skromne izboljšave. Hkrati so bili odmerki resveratrola v teh raziskavah precej večji od količin, kot jih najdemo v vinu, dodatno pa ugodni vplivi niso bili potrjeni z ustreznimi kontroliranimi raziskavami na ljudeh.
Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: »Doslej poročani možni ugodni vplivi resveratrola na zdravje izvirajo predvsem iz predkliničnih raziskav, pri čemer tam uporabljenih velikih odmerkov resveratrola ni mogoče zaužiti z običajno hrano ali pijačo. Ključen izziv raziskav resveratrola je tudi, da rezultatov raziskav ni mogoče preprosto prenesti na ljudi.
V prihodnosti bo morebitne ugodne vplive resveratrola treba preveriti z dobro načrtovanimi kliničnimi preizkušanji, ki pa, upoštevajoč izkušnje študij na živalih, verjetno ne bodo pokazale večjih učinkov. Trenutno je prav zaradi odsotnosti verodostojnih znanstvenih dokazov na vseh pijačah in živilih prepovedno navajati trditve, ki bi namigovale na ugodne vplive resveratrola na zdravje.«
Vpliv pitja alkoholnih pijač na zdravje
Novejše, metodološko ustreznejše raziskave so pokazale, da so bili morebitni zaščitni učinki alkoholnih pijač na populacijski ravni v preteklosti precenjeni. Danes vemo, da je skupen učinek alkoholnih pijač na globalno breme srčno-žilnih bolezni negativen. Alkohol kvari srčno mišico, vpliva na srčni ritem (aritmije), zvišuje krvni tlak in maščobe v krvi, povečuje telesno maso ter poveča tveganje za možgansko kap zaradi krvavitve.

O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, saj ne glede na zaužito količino alkohol po pitju vstopi v krvni obtok, ki ga prenese po telesu in vpliva na delovanje vseh organov, zlasti osrednjega živčevja.
Alkohol v telesu moti komunikacijske poti v možganih in moti delovanje. Spremenijo se lahko posameznikovo čustvovanje, mišljenje in vedenje, upočasnijo telesne reakcije ter zmanjša sposobnost jasnega razmišljanja, usklajenega gibanja in spominjanja. Dolgotrajno pitje alkohola neugodno vpliva na delovanje vseh sistemov človeškega telesa. Res pa velja, da se z večjo količino alkohola povečujejo tudi tveganja - ne le za posameznika, temveč tudi za njegovo družino in širšo družbo.
Opozoriti je treba, da pitje alkohola prinaša različna tveganja, ki jih številni niti ne poznajo. Inštitut za nutricionistiko je v okviru programa VešKajPiješ leta 2023 izvedel raziskavo, v kateri se je pokazalo, da kar približno polovica odraslih prebivalcev Slovenije ne ve, da pitje alkohola povečuje tveganje za rakava obolenja. Znanstveniki sicer že več desetletij poznajo vlogo alkohola pri nastanku raka, zaradi česar je bil že leta 1987 alkohol uvrščen med rakotvorne snovi.
Alkohol se v telesu razgradi v drugo rakotvorno snov, acetaldehid, ki tveganje za nastanek raka povzroča prek poškodb celic, podobno kot pri kajenju. Alkohol je dokazano vzročno povezan s sedmimi vrstami raka, med njimi tudi z rakom debelega črevesa in danke, poleg raka ustne votline in žrela, grla, požiralnika in jeter, pri ženskah pa tudi raka dojke.

Pri vseh rakih se tveganje povečuje s povečevanjem količine popitega alkohola, pri nekaterih rakih pa je tveganje povečano že ob pitju manjših količin alkohola - manj kot ena pijača na dan. Zato se velik delež z alkoholom povezanih rakov pojavlja tudi pri tistih, ki ne pijejo čez meje manj tveganega pitja alkohola, in torej o varni meji pitja alkoholnih pijač ne moremo govoriti. Tveganje za raka povečuje ne le vino, temveč vse alkoholne pijače, vključno s pivom, koktajli, likerji idr.
Alkohol kot energijska bomba
Ne pozabite tudi, da je alkohol energijska bomba. Vsebuje veliko t. i. »praznih« kalorij in lahko pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu! Doc. dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko, vodja programa VešKajPiješ: »En gram sladkorja ima energijsko vrednost v višini 4 kilokalorij (17 kJ), alkohol pa vsebuje skoraj dvakrat toliko - 7 kilokalorij (29 kJ). V decilitru vina je tako približno 100 kilokalorij! Kljub temu boste podatek o energijski vrednosti na etiketah alkoholnih pijač večinoma iskali zaman, saj njegovo navajanje zakonodajno ni obvezno.
Z namenom informiranja potrošnikov smo podatek o energijski vrednosti alkoholnih pijač vključili v mobilno aplikacijo VešKajJeš. S skeniranjem črtne kode lahko v mobilni aplikaciji preverite energijsko vrednost izdelka in vsebnost volumskega odstotka alkohola v izbrani količini pijače.«
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se