Slovenija: Prvič v zadnjih 10 letih več piva uvozili kot izvozili
Četudi je Slovenja v primerjavi z drugimi članicami Evropske unije majhna, ima bogato in močno pivovarsko industrijo z dolgoletno tradicijo in je pomemben igralec tudi pri pridelavi hmelja.

Od leta 2007 je vsak prvi petek v avgustu po vsem svetu namenjen pivu. Ta dan je posvečen ljubiteljem piva, pivovarjem, hmeljarjem in lastnikom pivnic. Več tisoč let stara pijača je priljubljena tudi pri nas. Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada (ti so na voljo za leto 2015) porabi prebivalec Slovenije na leto povprečno 26 litrov piva. Kot ugotavljajo, se poraba piva pri nas v zadnjih desetih letih ni bistveno spreminjala.
Sicer pa pivovarstvo pomembno prispeva k uspehu slovenskega gospodarstva, saj na trgu uspešno deluje že skoraj 60 pivovarjev: »V Sloveniji je v letu 2017 delovalo 57 podjetij, katerih glavna dejavnost je bila proizvodnja piva. Njihovo število se je zelo povečevalo po letu 2010; takrat jih je bilo le 13.«
Zgodba mladega pivovarja iz Središča ob Dravi
Enega izmed teh smo obiskali tudi mi. In nismo morali iti daleč. V naselju Grabe v občini Središče ob Dravi nas je v domači pivovarni Skoliber pričakal pivoljubec Matej Skoliber, kakopak z vrčkom hladnega domačega piva Skolibeer (mimogrede, ste opazili, da ime piva, ki ga vari, izvira iz njegovega priimka, ki mu je dodal še en e in tako je nastal Skolibeer). Mladi pivovar je ljubiteljem piva svoj zvarek, tipa ležak (kar pomeni, da gre za pivo spodnjega vrenja, ki fermentira pri nižjih temperaturah), prvič ponudil 2010. Začetki so bili zelo skromni; vse se je začelo v domači shrambi oz. kurilnici.
»Že v času študija na Biotehniški fakulteti v Ljubljani so me navdušili nad tem, da bi varil pivo. Prvič smo zvarili pivo kot študenti za zaključni žur. Nato smo pred osmimi leti skupaj s kolegi pri meni doma zvarili prvi sodček. In tako se je začelo. Piva je prav vsakič zmanjkalo, zato smo vse več varili,« pravi lastnik ljubiteljske pivovarne Matej, ki se je iz enologa prelevil v pivovarja.
Skromna oprema kmalu ni več zadostovala, zato je ob pomoči staršev in prijatelja z veliko zagnanostjo domače prostore opremil za proizvodnjo piva ter zagnal svojo mikropivovarno.
Ko pivo pijejo kar iz skodelic, ker zmanjka kozarcev
Odzivi pivoljubcev so nadvse pozitivni. Podjetni Matej iz leta v leto proda več piva, pravzaprav komajda sledi vsem naročilom.
Preberite več v Štajerskem Tedniku