Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ptuj: Izboljšanje praks na področju sirarstva


Senka Dreu
26. 10. 2021, 21.42
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Potem ko so na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj lani prostore starega mlečnega laboratorija preuredili v učilnico za predelavo mleka, so vanj preselili tudi izvajanje pilotnega sirarskega projekta.

1635165826_sd-sirarstvo.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Novembra 2019 začeti projekt naj bi se končal v začetku letošnjega decembra, zavod pa je zanj prejel evropska sredstva v višini nekaj manj kot 74.000 evrov. Kot partnerji so se vanj vključile kmetije Šukar, Planko in Kleh ter Novak, pri izvedbi pa je sodelovalo tudi podjetje Megal. Kot je povedala Sara Ketiš Glažar, specialistka za higieno mleka in sirarstvo, se v Sloveniji vse več kmetij odloča, da osnovni prireji mleka doda dodano vrednost skozi predelavo mleka v najrazličnejše mlečne izdelke.

Stroga higienska pravila

»Med predelavo se kmetije srečujejo s problemi, ki so vezani na vsebnost neželenih mikroorganizmov v mleku in mlečnih izdelkih, neprilagojene krmne obroke za molzne živali, slabo poznavanje tehnologij predelave, neprimerno spremljanje določenih parametrov med celotno predelavo in nepoznavanje smernic dobre higienske prakse. Naš osnovni namen pa je prav izboljšanje kakovosti mleka, kar dosežemo z ustreznimi krmnimi obroki, ki so prilagojeni vrsti živali, spremljanjem zdravstvenega stanja živali in pravilnim ter higienskim pridobivanjem mleka.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.