Dolenjski list
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

O prihodnosti pridelave sadja in zelenjave za samooskrbo


Senka Dreu
26. 10. 2021, 21.41
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Po statističnih podatkih smo bili lani s sadjem 36-odstotno, z zelenjavo pa 48-odstotno samooskrbni. Potrebe in poraba sadja in zelenjave so v Sloveniji pri večini pridelkov bistveno večje, kot je pridelava, zato je treba storiti vse za povečanje obsega pridelave.

1635165733_sd-pridelava_sadja_in_zelenjave01.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

To je glavni zaključek okrogle mize, ki jo je ob nedavnem svetovnem dnevu hrane v Novem mestu organiziral Grm, center biotehnike in turizma. Potrošnja sadja in zelenjave počasi narašča, saj se ljudje vse bolj zavedamo pozitivnih lastnosti, ki jih ima uživanje obeh vrst živil na zdravje. Proizvodnjo je torej treba povečati, a pri tem oba sektorja naletita na kar nekaj ovir.

Potrebni so panožni razpisi

Pri sadjarstvu je Janez Pirc, direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), izpostavil nujnost panožnih razpisov. Za večjo porabo domačega sadja je po njegovem treba okrepiti izvajanje generične promocije in promocije doma pridelanega sadja, poudariti pomen sezonskega uživanja sadja in kratkih transportnih poti ter obenem potrošnika ustrezno zaščititi pred sadjem vprašljive kakovosti iz uvoza. »Pridelava zelenjave se je sicer v zadnjih letih povečala in je glede na povpraševanje pridelamo skoraj polovico, šibka točka pa ostaja odkup. Treba bi ga bilo bolje organizirati in s tem okrepiti pogajalski položaj pridelovalcev v verigi 'od njive do mize'. Učinkovitejši pa mora postati tudi nadzor nad preprodajo uvožene zelenjave in bolj dorečeno označevanje o poreklu surovine v predelanih izdelkih. Potrošniku pa je treba predstaviti prednosti uživanja zelenjave, 'ki je bila pridelana v bližini', saj je njena hranilna vrednost večja, obremenitev okolja pa zaradi manj transporta manjša.«

Davčne olajšave za zelenjadarje

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.