Ptuj: Butično, domače in kakovostno s kmetije Čeh
Kmetija Čeh iz Podvincev je družinska kmetija, na kateri se ukvarjajo s pitanjem telic. V hlevu imajo povprečno okrog 450 glav živine. V večini jo prodajo za meso, preko zadruge v Italijo, Celjskim mesninam. S prodajo oz. odkupom niso imeli nikoli težav, kjer je kakovost, težav ni. Trudijo se, da čim več krme pridelajo doma, da spitajo kakovostno govedino. Kljub temu, da cene niso najboljše, pri Čehovih ne tarnajo. Ukvarjajo pa se tudi s pridelavo česna, čebule in krompirja.

Na kmetiji živijo štiri generacije. Vsi delajo na kmetiji, to je tudi njihov edini prihodek. Nosilka kmetije je 32-letna Sandra, snaha pri hiši. Mlada generacija je spodbudila predelavo čebule, česna. S temi izdelki so že osvojili trg, morda pa se bodo nekoč lotili še predelave mesa.
Hišni svet: vsi delajo, vsi investirajo, vsi tudi odločajo
„Mi nismo kot neko podjetje, kjer so šef in zaposleni. Mi smo družinska kmetija, vsi skupaj delamo, vsi skupaj se tudi odločamo, o vsem v povezavi s kmetijo, o nabavi strojev, gradnji novih objektov in podobno. Tudi ko ste me klicali za intervju, sem vsem povedala, da bom kmetijo predstavila za časopis. Imamo neke vrste hišni svet, ki ga sestavljamo: babica Ana, moževa starša Janko in Jožica, mož Matjaž in jaz ter najini hčerki Hana in Hajdi. Pri vsakem kosilu se o nečem pogovorimo, da na koncu pridemo do skupne odločitve. Vsi vlagamo v kmetijo, zato mora biti vse, za kar se odločimo, tudi v dobro vseh. Plač si ne izplačujemo. V ospredju je vedno kmetija, seveda pa moramo vsi preživeti, tudi dopust si privoščimo. Veliko vlagamo v posodobitev, v zadnjih letih smo posodobili strojni park. Lani smo postavili nove stolpne silose. V kmetijo moraš vedno vlagati, da lahko greš s časom naprej,“ Sandra Čeh predstavi kmetijo štirih generacij, na kateri stavijo na butično, domače in kakovostno.
Spontano se je ob pridelavi česna, čebule in krompirja pri mladih rodila ideja o tem, da bi začeli predelovati npr. čebulo, ki estetsko ne ustreza prvemu klasu za prodajo, saj je ne želijo zavreči. Zdaj jo predelujejo in jo prodajo po višji ceni kot surovino, zaradi dodane vrednosti.
Trudijo se, da bi bila surovina čim kakovostnejša, da je lahko tudi končni izdelek kakovosten. Ohranjajo tradicionalne načine pridelave, okopavajo ročno. Bolj kot se trudiš za pridelek, boljši je, poudarja Sandra, ki nam je predstavila izdelke kmetije Čeh, ki so bili nagrajeni z zlatim priznanjem na letošnjem ocenjevanju izdelkov festivala Dobrote slovenskih kmetij.
S predelavo do dodane vrednosti in potrditve kakovosti
„Delo na kmetiji moraš imeti rad“
Prihodnost kmetijstva je v povezovanju
Z vrečko domačih izdelkov ne boste nikoli zgrešili!
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se