Starši nezadovoljni s šolsko prehrano, vračajo se domači kuharji
Osnovna šola Gorišnica se je pred sedmimi leti, kot edina v Spodnjem Podravju in ena izmed 13 šol v državi, odločila za zunanjega izvajalca šolske prehrane. Pogodbo, ki poteče konec avgusta letos, so takrat sklenili s francosko verigo Sodexo. Slednja se je pred tremi leti umaknila iz Slovenije, slovenska veja pa je prešla v roke njenih menedžerjev in se preimenovala v Sovito. Po prevzemu so nadaljevali s kuhanjem oz. prodajo kosil in malic na večih lokacijah po državi, tudi v gorišniškem vrtcu in šoli.

Po mnenju nekaterih staršev pa se je v zadnjem času precej zmanjšala kakovost storitev v gorišniški šolski kuhinji. O tem so razpravljali tudi na svetu staršev, s pripombami pa so seznanili ponudnika storitev. Največja težava naj bi bila v raznovrstnosti in pestrosti pripravljenih obrokov. Zato so starši želeli, da bi šolska kuhinja ponovno prešla pod okrilje šole.
»Tudi sami smo opažali, da v času epidemije ponudba ni bila več enaka kot v začetku našega sodelovanja, prav tako so bili kršeni nekateri dogovori. Zato smo sledili želji staršev in sprejeli odločitev, da izbranemu izvajalcu pogodbe ne podaljšamo,« je pojasnil ravnatelj Milan Šilak, ki je mnenja, da lahko ponudbo šolske prehrane nadgradijo samo s svojimi zaposlenimi, odslej pa bodo imeli nadzor tudi nad kakovostjo dobavljenih živil. Učencem ne bi radi ponudili samo bolj zdravih in kakovostnih obrokov, ampak tudi dodatne nadstandardne vsebine – kuharske delavnice in druge dogodke, kar pa je veliko enostavneje in lažje izvesti z lastnim kadrom.
Podjetju Sovito plačevali povprečno po 200.000 evrov letno
Preberite več v Štajerskem Tedniku