FOTO: Pekarna Grosuplje odprla vrata proizvodnje




Danes Pekarna Grosuplje, ki od leta 2008 deluje kot Mercatorjeva domača pekarna, praznuje 60-letnico. Iz Krajevne pekarne Grosuplje, ustanovljene 25. septembra 1951, v kateri sta bila dva zaposlena, je nastal sodoben obrat s 190 zaposlenimi, kjer dnevno napečejo okoli 40 ton kruha in pekovskih izdelkov, pred božičem, novim letom in veliko nočjo pa se dnevna proizvodnja dvigne na kar 70 ton. Ta pekarna ima okoli 14-odstotni tržni delež na področju proizvodnje kruha in pekovskih izdelkov v Sloveniji, ta odstotek pa je še v porastu, je povedal član uprave Marcatorja Peter Zavrl.
Marcator želi pekarno v Grosupljem razširiti, a trenutno to še ni mogoče, saj zemljišče leži na poplavnem območju. Že zdaj ima ta pekarna največjo proizvodnjo na enem mestu v slovenskem merilu.
"Več kot 10 odstotkov lastne proizvodnje izvozimo na Hrvaško za Mercator Hrvaška," je pojasnil pomočnik direktorja za proizvodnjo in investicije Pekarni Grosuplje Ivo Umek.
V tej pekarni že blizu 60 odstotkov kruha izdelajo brez dodanih aditivov in hkrati dosegajo odlične lastnosti kruha, potrjene z odličji za kakovost.
Direktor sektorja Interna proizvodnja, Mercator, sicer Grosupeljčan, Miran Hribar je ob jubileju izpostavil, da ima Slovenija eno najbogatejših in najbolj kakovostnih ponudb kruha v Evropi. Kruh, izdelan iz prvovrstnih surovin in po tradicionalnih postopkih, je zdravo živilo in del slovenske kulinarične prepoznavnosti.
Da Pekarna Grosuplje pomembno prispeva k razvoju občine, je ob jubileju izpostavil grosupeljski župan Peter Verlič in vodstvu obljubil pomoč pri širitvi podjetja.
Na slovesnosti so bili tudi predsednik Mercatorjeve uprave Žiga Debeljak, dolgoletni direktor Pekarne Grosuplje Štefan Plankar, grosupeljska podžupana Iztok Vrhovec in Dušan Hočevar.
Kdor bi si želel ogledati proizvodnjo, lahko izkoristi jubilej, saj so danes vrata pekarne za javnost odprta do 16. ure.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se