Najprej prenova, zdaj še epidemija
označeno je 4x, kar najbrž ne bo šlo. Če bo treba, postavi 5x in daj vesti na rezervirano ali na str. 5. Lp. B
Trški gostinci med prisilno zaporo
Gostincem na novomeškem Glavnem trgu ni lahko – Potem ko so po prenovi trga za kratek čas lahko zadihali, jih je udarila epidemija, ki ji ni videti konca – Nekateri vseeno delajo – Veseli vsakega evra – Pijača in hrana, le alkohola ni
(#97654) Boriti se ali pa imeti zaprto in čakati, kaj in kdaj se bo zgodilo, to je vprašanje, na katerega iščejo odgovor vsi gostinci. (Foto: I. Vidmar)
Novo mesto
Najprej je bil Glavni trg več kot eno leto zaprt zaradi prenove, po enem letu nemotenega delovanja pa so morali gostinci svoje lokale zapreti zaradi epidemije. Čeprav nobeden od njih Glavnega trga še ni zapustil, prav optimistični glede poslovanja niso. Vsak se znajde po svoje, vsi pa komaj čakajo, da bo epidemije in omejitvenih ukrepov konec.
Precej lažje je preživeti tistim, ki so tudi lastniki svojih lokalov, če bi morali poleg vseh stroškov plačevati še najemnino, ne bi šlo, zatrjujejo vsi po vrsti.
Nekdanji kapetan slovenske košarkarske reprezentance in moskovskega CSKA Matjaž Smodiš je kot gostinec na Glavni trg prišel oktobra 2018, omejitve pri poslovanju mestne kavarne, picerije in pivnice pa so ga doletele dobro leto po odprtju lokalov. »Hitro smo ugotovili, da samo od gostinstva ne bomo mogli živeti, zato smo se preusmerili še na druga področja. Svoje znanje in proizvode smo ponudili Mercatorju, kjer smo imeli najprej stojnice s proizvodi blagovne znamke Kralj Matjaž v 22, zdaj pa jih imamo že v 66 trgovinah. Ponujamo mešanice za domačo pripravo pice iz štirih vrst moke, pelate po receptu naših mojstrov in dve vrsti našega piva ter tudi naše pekače za pico. Vse to prodajamo tudi po spletni trgovini. V kratkem bomo ponudili tudi brezglutensko mešanico moke za pico in palačinke. Vse sestavine so ekološko pridelane in zaradi tega nekoliko dražje. Poleg tega še vedno pečemo pice in pogače in jih dostavljamo strankam v Novem mestu. Te dni mineva eno leto, odkar smo v pivnici na Glavnem trgu natočili zadnji vrček piva. Decembra smo kljub za gostince neugodnim razmeram odprli lokal v Kranjski Gori. Se kar borimo, čeprav dobička ni pričakovati,« pravi Matjaž Smodiš, ki se, tako kot na košarkarskem parketu, tudi v gostinskih vodah ne predaja.
Robert Zaletelj, lastnik Čajarne Stari most, ni ravno optimističen: »Žalostno je. To že predolgo traja. Mislil sem, da bomo gostinske lokale lahko odprli vsaj decembra. Če bi vedel, da bo tako dolgo trajalo, bi podjetje zaprl. Saj dobimo pomoč države, a vseeno stroškov ni malo. Poleg fiksnih stroškov je treba dodati po 250 evrov na mesec za vsakega zaposlenega, prihodkov pa ni. Poskusili smo odpreti, da bi ponujali pijačo in hrano za 's sabo', pa se ni izšlo. Če bi delal sam, bi morda šlo, z zaposlenimi pa ne. Dobro je, da sem lastnik lokala, če bi moral plačevati najemnino, vsekakor ne bi preživel. Problem bo, ko bomo spet odprli, saj so se ljudje odvadili obiskovati lokale. Ko smo lani po prvem valu odprli, smo potrebovali tri mesece, da smo prišli na 70 odstotkov prejšnjega prometa, zdaj bo to trajalo še dlje in bomo lep čas delali z izgubo.«
Edina gostilna na Glavnem trgu, v kateri oziroma, natančneje, pred katero gosta postrežejo ves čas epidemije in omejitev, ki jih je država naložila gostincem, je Pri vodnjaku. »Trudimo se delati po svojih močeh in v skladu z vsemi omejitvami. Če ne bi imeli nekaj rezerve, ne bi preživeli. Pomoč države dobimo, a včasih šele nekaj mesecev od vloge. Gostom nudimo brezalkoholne pijače in napitke za s seboj, a tega prodamo precej manj, kot če bi lahko ponujali alkoholne pijače, na primer v teh mrzlih dneh kuhano vino. Veseli smo vsakega evra, ki ga dobimo. Tako se nekako prebijamo iz dneva v dan in iz meseca v mesec in čakamo na sprostitev ukrepov. Če ne prej, se bo to zgodilo do poletja, ko si bodo tudi poslanci in ministri zaželeli iti na morje, kjer imajo svoje vikende. Gostinci smo v vsem tem prišli najslabše skozi, tudi če nekaj delamo, zaslužka ni, moramo pa poravnati vse obveznosti, sicer ne dobimo nobene pomoči,« pove lastnik lokala Pri vodnjaku Primož Polak.
Kuharski mojster Damjan Fink iz Hiše Fink je na Glavni trg prišel lani in je gostinski del hostla Situla prevzel ob ne ravno najugodnejšem času, a se je dobro prilagodil. V njegovi kuhinji od ponedeljka do petka pripravljajo dnevna kosila, ki jih stranke lahko prevzamejo pri njih in odnesejo domov, nudijo pa tudi tudi à la carte ponudbo predjedi, juh, glavnih jedi ter sladic. Vse dni v tednu obratuje tudi njihova delikatesa z že pripravljenimi jedmi, ki jih doma samo še pogrejejo in postrežejo, na seznamu teh jedi pa so tako bolj eksotične, kot so suši, svinjska ribica à la Wellington ali mariniran losos, kot domače – jota, ocvirkovca, polnjene paprike in golaž.
Za Založbo Goga je gostinstvo sicer stranska dejavnost, saj njena kavarna deluje v okviru knjigarne in v sklopu prireditev, ki jih pripravljajo. Gogina literarna kavarna od jesenske zapore ni obratovala in ne obratuje niti zdaj, ko je knjigarna odprta. Odprli jo bodo, ko se bodo sprostili protikoronski ukrepi. Upajo, da se bo to zgodilo najpozneje poleti, ko nameravajo pripraviti številne prireditve.
Igor Vidmar