Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Najboljši kruh Milka Debeljak, najboljše vino Marjetka Kopina


Besedilo in foto: L. Markelj
13. 4. 2015, 08.35
Posodobljeno
14. 04. 2015 · 08:49
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kruh001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
KRUH001
kruh067_0001.jpg
Dobitnice priznanj za najboljši kruh.

Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, ki ga vodi nova predsednica Nežka Dulc, je skupaj z Zvezo kmetic Slovenije ta konec tedna organizirala tradicionalno, že 5. državno tekmovanje v ocenjevanju kruha iz različnih vrst žit, prireditev z naslovom Sožitje kruha in vina pa združila še s podelitvijo priznanj najboljšim vinogradnikom.

kruh014_0001.jpg

Odziv je bil odličen, v oceno je prišlo kar 160 kruhov v šestih kategorijah, ocenjevale so jih kar tri strokovne komisije. Kot je povedala Elizabeta Vrščaj, so ocenjevali tako zunanji videz kot videz sredice, pa vonj in okus skorjice, topnost skorje in sredice…

kruh070_0001.jpg
Dobitniki plaket za kruh.

Veseli ugotavljajo, da je kvaliteta kruhov vse boljša, tako pri pripravi kot pri peki, pa vendar so sodelujoči dobili tudi kak napotek. Še zlasti jih veseli večja udeležba moških in otrok – letos so kruh pekli malčki iz dveh vrtcev in bili zelo uspešni: dve skupini iz šmarješkega vrtca Sonček in ena iz novomeškega vrtca Marjetica.

Najboljši kruh je spekla Milka Debeljak iz Velikih Lašč, in sicer poprtnik z oceno 79,33, sledi Jožica Ferkolj iz Škocjana, ki je spekla praznični kruh (78,67) in Majda Matko s koruznim mešanim kruhom (78,17). Letos so podelili tudi osem plaket tistim, ki so tri leta dosegli zlato priznanje v isti vrsti kruha. To so: Lojzka Sinur (praznični kruh), Kristina Kopina (krompirjev kruh), Milka Debeljak (poprtnik), Ivica Lužar Pungeršič (praznični kruh), Rozalija Zupančič (velik praznični kruh), Jožica Mehak (pirin mešani kruh), Jožica Ferkolj (praznični kruh) in Marija Jakše (pšenični beli kruh). Priznanja sta poleg nove predsednice podeljevali še predsednica Kmetic Slovenije Irena Ule in šmarješka županja Bernardka Krnc.

kruh056_0001.jpg

Cvički so bili izvrstni

Ker v Beli Cerkvi znajo poskrbeti za sožitje kruha in vina, je na prireditvi priznanja najboljšim vinogradnikom podelilo tudi Društvo vinogradnikov Vinji Vrh - Bela Cerkev, ki mu predseduje Jože Košak.

5-članska komisija z Jožetom Simončičem na čelu je vina ocenjevala sredi marca. V oceno je prišlo 87 vzorcev, skoraj polovica cvičkov, sortnih vin pa je bilo malo. Glede na lansko slabo letino so vinogradniki pridelali izvrstno vino, zlasti cvičke – skoraj dve tretjini jih je prejelo zlato ali veliko zlato priznanje. Najboljši cviček je pridelal Ciril Kermc iz Sel pri Beli Cerkvi (16,20), za njim je bil Lado Turk iz Vinjega Vrha (16,13). Najvišjo oceno pa je prejela Marjetka Kopina iz Bele Cerkve, ki je v vinski gorici Vinji Vrh pridelala izvrsten rumeni muškat z oceno 18,13. Pri dolenjskem belem se je najbolje odrezal Aleš Kopina (16,90), pri modri frankinji Slavko Škrbec (17,40) in modri frankinji letnik 2012 Ivan Jordan (18,07).

kruh001_0001.jpg
Trg Bele Cerkve je bil poln obiskovalcev.

Poleg slovesne podelitve priznanj, ki jo je vodila Majda Kušer Ambrožič, je bil pester kulturni program. Nastopili so: Godba občine Šmarješke Toplice, KD mešani pevski zbor Šmarješke Toplice, Vrtec Sonček iz Šmarjete in Zala z razmišljanjem o kruhu.

Številni obiskovalci od vsepovsod so seveda lahko uživali ob razstavi spečenega kruha v kulturnem domu, dogajanje pa je bilo živahno tudi na trgu, kjer je bilo mogoče degustirati kruh in vino, si ogledati izdelavo vinjevrške ajdove pogače in jo poskusiti še toplo, pestra je bila ponudba domače in umetne obrti. Domači vinogradniki so pripravili tudi vinjevrško obaro. K sreči je bilo pridnim organizatorjem naklonjeno tudi vreme.

V priponki rezultati ocenjevanja kruha in bilten vinogradnikov.

Bilten DV Vinji Vrh -Bela Cerkev.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.