Kaj boste skuhali danes?
Zavihanka z ostanki slavnostne večerje
Od krompirja do mesa - vse bo romalo v to zavihanko
Zavihanka z ostanki slavnostne večerje
Od krompirja do mesa - vse bo romalo v to zavihanko
Sestavine
- 350 g slanega krhkega testa (glej nasvet)
- malo moke za delovno površino
- 1 jajce
nadev
- 100 g vloženih čebulic
- 75 g ostankov pečenih mini hrenovk, ovitih v slanino
- 75 g ostankov pečenega korenja
- 75 g ostankov pečenega pastinaka
- 75 g ostankov pečenega brstičnega ohrovta
- 75 g ostankov pečenega krompirja
- sol in poper
- 50 g sira z modro plesnijo (na primer stilton ali danish blue)
sirov bešamel
- 50 g masla
- 50 g moke
- 3 dl polnomastnega mleka
- 150 g trdega sira (na primer čedar, comté, grojer ali edamec) in še malo za povrh
- 50 g kozjega sira
- sol in poper
- brusnični džem, ko postrežemo
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 350 g slanega krhkega testa (glej nasvet)
- malo moke za delovno površino
- 1 jajce
nadev
- 100 g vloženih čebulic
- 75 g ostankov pečenih mini hrenovk, ovitih v slanino
- 75 g ostankov pečenega korenja
- 75 g ostankov pečenega pastinaka
- 75 g ostankov pečenega brstičnega ohrovta
- 75 g ostankov pečenega krompirja
- sol in poper
- 50 g sira z modro plesnijo (na primer stilton ali danish blue)
sirov bešamel
- 50 g masla
- 50 g moke
- 3 dl polnomastnega mleka
- 150 g trdega sira (na primer čedar, comté, grojer ali edamec) in še malo za povrh
- 50 g kozjega sira
- sol in poper
- brusnični džem, ko postrežemo
Postopek
Najprej naredimo bešamel. V kozici razpustimo maslo, in ko se speni, dodamo moko. Med mešanjem pražimo 2 do 3 minute, da malce potemni in zadiši. Počasi prilivamo mleko in vsakič, ko ga dodamo, dobro zmešamo, da dobimo gosto, gladko omako. Pustimo jo vreti 2 do 3 minute, nato vmešamo nariban trdi sir in nadrobljen kozji sir ter solimo in popramo. Nastala bo zelo gosta omaka. Postrgamo jo v skledo, površino na dotik pokrijemo s papirjem za peko in pustimo, da se ohladi.
Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v krog premera 30 cm in ga položimo na pekač. S škarjami v rob testa na vsakih 10 cm naredimo zareze, dolge 10 cm – to bo pomagalo pri prekrivanju testa in dobili bomo lep vzorec.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Čebulice narežemo na tanke rezine, hrenovke prečno razpolovimo, zelenjavo po potrebi narežemo na manjše kose.
Bešamel v enakomerni plasti namažemo na sredino testa, a ne čez zareze. Nato ga obložimo z vloženimi čebulicami. Zmešamo hrenovke, korenje, pastinak, ohrovt in krompir, solimo in popramo po okusu ter naložimo na sredino testa. Posujemo z nadrobljenim sirom z modro plesnijo.
Prazne dele testa zavihamo čez nadev, pri čemer naj se nekoliko prekrivajo. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in nanj naribamo malo trdega sira.
Zavihanko pečemo 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da se testo zlato obarva. Pustimo, da se nekoliko ohladi, nato jo narežemo na trikotnike in postrežemo z brusničnim džemom.
Slano testo
Slano krhko testo pripravimo iz 225 g moke, 100 g masla, ščepa soli in 1 do 2 žlic vode. Pomagamo si lahko s tem receptom:
Moko presejemo v posodo multipraktika. Dodamo 2 žlici nasekljanega kopra in ščep soli ter zmešamo. Dodamo maslo, narezano na kocke, in na hitro zmešamo, da dobimo drobtine, ki spominjajo na vlažno mivko. Nato med mešanjem dodamo 1 žlico hladne vode in po potrebi še malo, dokler se mešanica ne začne sprijemati v testo. Testo damo na rahlo pomokano delovno površino in ga nežno zgnetemo z rokami. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in pred uporabo za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik.
Improvizacija
Nič hudega ni, če nimamo natančnih količin vsake sestavine. Uporabimo, kar imamo.
Priljubljeni recepti
Solata z lečo, rdečo peso in klobaso
Solata s klobaso bo odlična popestritev jedilnika v zimskih dneh
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško