© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zavihanka z ostanki slavnostne večerje

Od krompirja do mesa - vse bo romalo v to zavihanko

Zavihanka z ostanki slavnostne večerje

Od krompirja do mesa - vse bo romalo v to zavihanko

Čas priprave 1 h + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 350 g slanega krhkega testa (glej nasvet)
  • malo moke za delovno površino
  • 1 jajce

nadev

  • 100 g vloženih čebulic
  • 75 g ostankov pečenih mini hrenovk, ovitih v slanino
  • 75 g ostankov pečenega korenja
  • 75 g ostankov pečenega pastinaka
  • 75 g ostankov pečenega brstičnega ohrovta
  • 75 g ostankov pečenega krompirja
  • sol in poper
  • 50 g sira z modro plesnijo (na primer stilton ali danish blue)

sirov bešamel

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 150 g trdega sira (na primer čedar, comté, grojer ali edamec) in še malo za povrh
  • 50 g kozjega sira
  • sol in poper
  • brusnični džem, ko postrežemo

Sestavine

  • 350 g slanega krhkega testa (glej nasvet)
  • malo moke za delovno površino
  • 1 jajce

nadev

  • 100 g vloženih čebulic
  • 75 g ostankov pečenih mini hrenovk, ovitih v slanino
  • 75 g ostankov pečenega korenja
  • 75 g ostankov pečenega pastinaka
  • 75 g ostankov pečenega brstičnega ohrovta
  • 75 g ostankov pečenega krompirja
  • sol in poper
  • 50 g sira z modro plesnijo (na primer stilton ali danish blue)

sirov bešamel

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 150 g trdega sira (na primer čedar, comté, grojer ali edamec) in še malo za povrh
  • 50 g kozjega sira
  • sol in poper
  • brusnični džem, ko postrežemo

Postopek

1

Najprej naredimo bešamel. V kozici razpustimo maslo, in ko se speni, dodamo moko. Med mešanjem pražimo 2 do 3 minute, da malce potemni in zadiši. Počasi prilivamo mleko in vsakič, ko ga dodamo, dobro zmešamo, da dobimo gosto, gladko omako. Pustimo jo vreti 2 do 3 minute, nato vmešamo nariban trdi sir in nadrobljen kozji sir ter solimo in popramo. Nastala bo zelo gosta omaka. Postrgamo jo v skledo, površino na dotik pokrijemo s papirjem za peko in pustimo, da se ohladi.

2

Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v krog premera 30 cm in ga položimo na pekač. S škarjami v rob testa na vsakih 10 cm naredimo zareze, dolge 10 cm – to bo pomagalo pri prekrivanju testa in dobili bomo lep vzorec.

3

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Čebulice narežemo na tanke rezine, hrenovke prečno razpolovimo, zelenjavo po potrebi narežemo na manjše kose.

4

Bešamel v enakomerni plasti namažemo na sredino testa, a ne čez zareze. Nato ga obložimo z vloženimi čebulicami. Zmešamo hrenovke, korenje, pastinak, ohrovt in krompir, solimo in popramo po okusu ter naložimo na sredino testa. Posujemo z nadrobljenim sirom z modro plesnijo.

5

Prazne dele testa zavihamo čez nadev, pri čemer naj se nekoliko prekrivajo. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in nanj naribamo malo trdega sira.

6

Zavihanko pečemo 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da se testo zlato obarva. Pustimo, da se nekoliko ohladi, nato jo narežemo na trikotnike in postrežemo z brusničnim džemom.

Slano testo

Slano krhko testo pripravimo iz 225 g moke, 100 g masla, ščepa soli in 1 do 2 žlic vode. Pomagamo si lahko s tem receptom:

Moko presejemo v posodo multipraktika. Dodamo 2 žlici nasekljanega kopra in ščep soli ter zmešamo. Dodamo maslo, narezano na kocke, in na hitro zmešamo, da dobimo drobtine, ki spominjajo na vlažno mivko. Nato med mešanjem dodamo 1 žlico hladne vode in po potrebi še malo, dokler se mešanica ne začne sprijemati v testo. Testo damo na rahlo pomokano delovno površino in ga nežno zgnetemo z rokami. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in pred uporabo za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik.

Improvizacija

Nič hudega ni, če nimamo natančnih količin vsake sestavine. Uporabimo, kar imamo.

Priljubljeni recepti

Solata z lečo, rdečo peso in klobaso

Solata s klobaso bo odlična popestritev jedilnika v zimskih dneh

15 min
Enostavno

Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah

Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.