Kaj boste skuhali danes?
Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)
Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.
Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)
Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.
Sestavine
biga
- 1 kg polnozrnate moke
- 4,4 dl vode
- 10 g pivskega kvasa
testo
- 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
- 300 g moke
- 0,6–0,8 dl vode
- 20 g soli
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
biga
- 1 kg polnozrnate moke
- 4,4 dl vode
- 10 g pivskega kvasa
testo
- 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
- 300 g moke
- 0,6–0,8 dl vode
- 20 g soli
Postopek
Bigo pripravimo tako, da kvas raztopimo v mlačni vodi, dodamo moko in v mešalniku mešamo največ 3 minute. Preložimo jo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo 24 ur na 18 °C.
Testo za pico zamesimo tako, da v mešalnik postavimo bigo, dolijemo vodo in mešamo, da masa postane gladka. Dodamo moko in v mešalniku zgnetemo v testo. Šele na koncu dodamo sol, saj bi, če bi jo dali neposredno na bigo, ubila kvasovke. Testo še enkrat pregnetemo, ga pokrijemo in pustimo počivati vsaj 30 min. Nato oblikujemo hlebčke, jih položimo v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati v hladilniku še 24 ur. Kakšno uro pred peko jih vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi, da se segrejejo. (Če se nam zelo mudi, jih lahko vzhajamo tudi pri sobni temperaturi.)
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjske zarebrnice z rabarbaro in žiti
Rabarbara se odlično obnese v sladkih in slanih jedeh