© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)

Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.

Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)

Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.

Čas priprave 25 min + 2 dni vzhajanja testa
Zahtevnost Enostavno
Količina 4 pice
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
testo-za-pico-vzhajano-z-bigo-predtestom_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

biga

  • 1 kg polnozrnate moke
  • 4,4 dl vode
  • 10 g pivskega kvasa

testo

  • 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
  • 300 g moke
  • 0,6–0,8 dl vode
  • 20 g soli

Sestavine

biga

  • 1 kg polnozrnate moke
  • 4,4 dl vode
  • 10 g pivskega kvasa

testo

  • 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
  • 300 g moke
  • 0,6–0,8 dl vode
  • 20 g soli

Postopek

1

Bigo pripravimo tako, da kvas raztopimo v mlačni vodi, dodamo moko in v mešalniku mešamo največ 3 minute. Preložimo jo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo 24 ur na 18 °C.

2

Testo za pico zamesimo tako, da v mešalnik postavimo bigo, dolijemo vodo in mešamo, da masa postane gladka. Dodamo moko in v mešalniku zgnetemo v testo. Šele na koncu dodamo sol, saj bi, če bi jo dali neposredno na bigo, ubila kvasovke. Testo še enkrat pregnetemo, ga pokrijemo in pustimo počivati vsaj 30 min. Nato oblikujemo hlebčke, jih položimo v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati v hladilniku še 24 ur. Kakšno uro pred peko jih vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi, da se segrejejo. (Če se nam zelo mudi, jih lahko vzhajamo tudi pri sobni temperaturi.)

Priljubljeni recepti

Solata s čilijevo koruzo

V najbolj vročih mesecih leta solate postanejo glavna jed. Tale je še posebno okusna in osvežilna.

30 min
Enostavno

Juha iz prekajene krače in suhega graha

Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.

3 h
Enostavno

Srčkani piškoti z marmelado

Sladkim srčkom z marmelado se nihče ne more upreti. So najboljši in najbolj prisrčni piškoti z marmelado.

1 h 10 min
Enostavno

Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji

Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.

1 h 20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.