© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)

Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.

Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)

Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.

Čas priprave 25 min + 2 dni vzhajanja testa
Zahtevnost Enostavno
Količina 4 pice
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
testo-za-pico-vzhajano-z-bigo-predtestom_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

biga

  • 1 kg polnozrnate moke
  • 4,4 dl vode
  • 10 g pivskega kvasa

testo

  • 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
  • 300 g moke
  • 0,6–0,8 dl vode
  • 20 g soli

Sestavine

biga

  • 1 kg polnozrnate moke
  • 4,4 dl vode
  • 10 g pivskega kvasa

testo

  • 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
  • 300 g moke
  • 0,6–0,8 dl vode
  • 20 g soli

Postopek

1

Bigo pripravimo tako, da kvas raztopimo v mlačni vodi, dodamo moko in v mešalniku mešamo največ 3 minute. Preložimo jo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo 24 ur na 18 °C.

2

Testo za pico zamesimo tako, da v mešalnik postavimo bigo, dolijemo vodo in mešamo, da masa postane gladka. Dodamo moko in v mešalniku zgnetemo v testo. Šele na koncu dodamo sol, saj bi, če bi jo dali neposredno na bigo, ubila kvasovke. Testo še enkrat pregnetemo, ga pokrijemo in pustimo počivati vsaj 30 min. Nato oblikujemo hlebčke, jih položimo v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati v hladilniku še 24 ur. Kakšno uro pred peko jih vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi, da se segrejejo. (Če se nam zelo mudi, jih lahko vzhajamo tudi pri sobni temperaturi.)

Priljubljeni recepti

Ocvrti telečji ptički in spomladanska solata

Telečji ptički so izredno hitro pripravljeni.

30 min
Enostavno

Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem

Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.

Enostavno

Telečja jetrca z gobami na popečenem kruhu

Ne marate jetrc? Ta jed vas bo spreobrnila!

40 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.