
Špinačna kremna juha
Špinača je zelenjava, ki jo lahko pripravimo na več načinov. Denimo za pripravo solat, lahko jo dušimo ali kuhamo, a ne preveč, saj bi s tem zmanjšali njeno hranilno vrednost.
Špinačna kremna juha
Špinača je zelenjava, ki jo lahko pripravimo na več načinov. Denimo za pripravo solat, lahko jo dušimo ali kuhamo, a ne preveč, saj bi s tem zmanjšali njeno hranilno vrednost.

Med najbolj priljubljene načine priprave pri nas štejemo omako iz sesekljane špinače, smetane in česna, ki se neverjetno lepo prileže h krompirjevemu pireju. In na vrh jajce na oko, ki se ob špinači in pireju odreže še bolje kot češnja na torti.
Špinača nedvomno sodi med živila, ki ugodno vplivajo na naše zdravje. A priporočljivo jo je vedno pripraviti z mlekom, da se škodljiva oksalna kislina iz špinače veže s kalcijem iz mleka v kalcijev oksalat, ki se izloči iz organizma.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 250 g sveže špinače
- 1 krompir
- Oljčno olje
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 dl mleka
- Sol in poper
- Popečeni kruhki in zelišča za postrežbo (po želji)

Kulinarični pobeg v Trst: načrtujte z nami
Preverite, kaj bi si ob kulinaričnem obisku Trsta privoščili mi in s katerimi recepti si lahko krajšate čas do naslednjega obiska tega krasnega obmorskega mesta.

Preprosto, zdravo in hitro pripravljeno morsko kosilo
Če bi bili vsi recepti tako preprosti in okusni, kot je naša vahnja s špinačo in sirom, bi ribe brez težav na naše jedilnike uvrstili vsak dan.

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 250 g sveže špinače
- 1 krompir
- Oljčno olje
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 dl mleka
- Sol in poper
- Popečeni kruhki in zelišča za postrežbo (po želji)
Postopek
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Špinačo operemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose.
V loncu segrejemo oljčno olje in na hitro prepražimo čebulo, da rahlo porumeni. Dodamo kose krompirja in česen ter pražimo kakšno minuto. Prilijemo jušno osnovo in na zmerni temperaturi kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko in vse skupaj zavremo.
Juhi dodamo špinačo, solimo in popramo ter na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Lonec odstavimo in zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom.