Kaj boste skuhali danes?
Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom
Pisana in hrustljava
Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom
Pisana in hrustljava
Sestavine
- 200 g solatnih listov različnih hrustljavih vrst zelenih solat
- 2 glavici rdečega radiča
- 2 jabolki
- 100 g praženih orehov
- 150 g češnjevih paradižnikov
preliv
- 5 žlic rastlinskega olja
- 5 žlic medu
- 5 žlic limonovega soka
- 1 zvrhana žlica gorčice (najbolje dijonske)
- 1 žlica makovih semen
- majhna šalotka, drobno sesekljana
- sol
- poper
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Vse, kar morate vedeti o uporabi dresirne vrečke
Dresirna vrečka lahko v kuhinji hitro postane naša najboljša prijateljica, a le, če jo uporabljamo pravilno in si prihranimo nepotrebno packanje.
Sestavine
- 200 g solatnih listov različnih hrustljavih vrst zelenih solat
- 2 glavici rdečega radiča
- 2 jabolki
- 100 g praženih orehov
- 150 g češnjevih paradižnikov
preliv
- 5 žlic rastlinskega olja
- 5 žlic medu
- 5 žlic limonovega soka
- 1 zvrhana žlica gorčice (najbolje dijonske)
- 1 žlica makovih semen
- majhna šalotka, drobno sesekljana
- sol
- poper
Postopek
Zelenjavo operemo. Solato otrebimo, češnjeve paradižnike razpolovimo, jabolkoma odstranimo pečke in ju razrežemo na tanke krhlje. Orehe grobo sesekljamo, nekaj pa jih prihranimo za okras.
Sestavine za preliv dobro zmešamo (nekaj makovih semen prihranimo). Uporabimo lahko kozarec s tesno prilegajočim se pokrovom, vanj prestavimo vse sestavine, ga zapremo s pokrovom in močno pretresemo. Preliv lahko pripravimo tudi prejšnji dan in ga shranimo v hladilniku.
Solatne liste, paradižnik, jabolka, sesekljane orehe in preliv premešamo v večji skledi, nato pa vse sestavine prenesemo na podolgovat pladenj in jih posujemo s prihranjenimi makovimi semeni in orehovimi jedrci.
Nasvet
Solatni preliv lahko pripravimo dva dni pred slavnostnim kosilom ali večerjo.
Priljubljeni recepti
Fižolova solata s sojo in feto
Škampi na buzaro "na belo"
Koruzne pogačice
Koruzne pogačice so pripravljene, kot bi mignil, skupaj s solato pa so lahko odlična malica.
Grozdni kolač s citrusno aromo
Grozdje in citrusi poskrbijo, da je kolač zares aromatičen