
Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom
Pisana in hrustljava
Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom
Pisana in hrustljava

Sestavine
- 200 g solatnih listov različnih hrustljavih vrst zelenih solat
- 2 glavici rdečega radiča
- 2 jabolki
- 100 g praženih orehov
- 150 g češnjevih paradižnikov
preliv
- 5 žlic rastlinskega olja
- 5 žlic medu
- 5 žlic limonovega soka
- 1 zvrhana žlica gorčice (najbolje dijonske)
- 1 žlica makovih semen
- majhna šalotka, drobno sesekljana
- sol
- poper

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 200 g solatnih listov različnih hrustljavih vrst zelenih solat
- 2 glavici rdečega radiča
- 2 jabolki
- 100 g praženih orehov
- 150 g češnjevih paradižnikov
preliv
- 5 žlic rastlinskega olja
- 5 žlic medu
- 5 žlic limonovega soka
- 1 zvrhana žlica gorčice (najbolje dijonske)
- 1 žlica makovih semen
- majhna šalotka, drobno sesekljana
- sol
- poper
Postopek
Zelenjavo operemo. Solato otrebimo, češnjeve paradižnike razpolovimo, jabolkoma odstranimo pečke in ju razrežemo na tanke krhlje. Orehe grobo sesekljamo, nekaj pa jih prihranimo za okras.
Sestavine za preliv dobro zmešamo (nekaj makovih semen prihranimo). Uporabimo lahko kozarec s tesno prilegajočim se pokrovom, vanj prestavimo vse sestavine, ga zapremo s pokrovom in močno pretresemo. Preliv lahko pripravimo tudi prejšnji dan in ga shranimo v hladilniku.
Solatne liste, paradižnik, jabolka, sesekljane orehe in preliv premešamo v večji skledi, nato pa vse sestavine prenesemo na podolgovat pladenj in jih posujemo s prihranjenimi makovimi semeni in orehovimi jedrci.
Nasvet
Solatni preliv lahko pripravimo dva dni pred slavnostnim kosilom ali večerjo.