Kaj boste skuhali danes?
Skledice z bulgurjem in kvinojo
Iščete recepte za kosilo v službi ali zdravo večerjo, ki jo lahko pripravite vnaprej? Čisto preprosto je. Tu sta dva recepta z enako osnovo, da bo vse skupaj še lažje.
Skledice z bulgurjem in kvinojo
Iščete recepte za kosilo v službi ali zdravo večerjo, ki jo lahko pripravite vnaprej? Čisto preprosto je. Tu sta dva recepta z enako osnovo, da bo vse skupaj še lažje.
Sestavine
osnova
- 1 velika čebula
- 75 g kvinoje
- 75 g bulgurja
- 2 vejici timijana
- 2 žlički zelenjavne jušne osnove v prahu (ali 1 kocka)
- sol
avokadova obloga
- 1 avokado
- 2 paradižnika
- 6 črnih oliv kalamata
- majhen šopek bazilike
- 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički jabolčnega kisa
- 2 veliki pesti rukole
pesina obloga
- 200 g kuhane čičerke (lahko iz pločevinke)
- 150 g kuhane rdeče pese
- 2 paradižnika
- 1⁄2 šopka mete
- 1 žlička kumina (orientalske kumine)
- nekaj ščepov mletega cimeta
- 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički jabolčnega kisa
- 1 pomaranča (po želji)
- 2 žlici popraženih pinjol
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
osnova
- 1 velika čebula
- 75 g kvinoje
- 75 g bulgurja
- 2 vejici timijana
- 2 žlički zelenjavne jušne osnove v prahu (ali 1 kocka)
- sol
avokadova obloga
- 1 avokado
- 2 paradižnika
- 6 črnih oliv kalamata
- majhen šopek bazilike
- 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički jabolčnega kisa
- 2 veliki pesti rukole
pesina obloga
- 200 g kuhane čičerke (lahko iz pločevinke)
- 150 g kuhane rdeče pese
- 2 paradižnika
- 1⁄2 šopka mete
- 1 žlička kumina (orientalske kumine)
- nekaj ščepov mletega cimeta
- 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički jabolčnega kisa
- 1 pomaranča (po želji)
- 2 žlici popraženih pinjol
Postopek
Čebulo zelo drobno sesekljamo in jo damo v kozico. Dodamo kvinojo, prilijemo približno 6 dl vode ter primešamo timijan in jušno osnovo. Pokrijemo in na nizki vročini kuhamo 10 minut. Dodamo bulgur, kuhamo še 5 minut in nato pustimo stati 10 minut. Pokusimo in po potrebi dosolimo. Bulgur in kvinoja morata vsrkati vso tekočino. Ko se mešanica ohladi, odstranimo timijan in jo razdelimo v štiri skledice ali plastične posode.
Za avokadovo oblogo avokado razpolovimo, mu odstranimo koščico, ga olupimo in narežemo. Paradižnika narežemo na krhlje, olive pa razpolovimo. Baziliko nasekljamo. Vse sestavine razen rukole pomešamo. Mešanico naložimo na dve porciji bulgurja in kvinoje, na vrh pa dodamo še rukolo.
Za pesino oblogo na preostali dve porciji bulgurja in kvinoje najprej naložimo oplaknjeno čičerko. Peso narežemo na kocke, paradižnik pa na krhlje, nato oboje zmešamo z nasekljano meto, kuminom, cimetom, oljem in kisom. Dodamo pomarančo, ki smo jo olupili in filetirali (krhljem odstranili kožico), nato vse skupaj naložimo na bulgur in kvinojo s čičerko. Posujemo s pinjolami in še malo cimeta. Do postrežbe shranimo v hladilnik.
Namesto bulgurja in kvinoje
Po želji lahko bulgur in kvinojo nadomestimo z drugimi žiti (ješprenj, pira, pšenica ...), kuskusom, testeninskim rižkom, rižem ...
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.
Bučni kolački z rozinami
Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!
Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom
Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.