© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Skledice z bulgurjem in kvinojo

Iščete recepte za kosilo v službi ali zdravo večerjo, ki jo lahko pripravite vnaprej? Čisto preprosto je. Tu sta dva recepta z enako osnovo, da bo vse skupaj še lažje.

Skledice z bulgurjem in kvinojo

Iščete recepte za kosilo v službi ali zdravo večerjo, ki jo lahko pripravite vnaprej? Čisto preprosto je. Tu sta dva recepta z enako osnovo, da bo vse skupaj še lažje.

Čas priprave 20 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

osnova

  • 1 velika čebula
  • 75 g kvinoje
  • 75 g bulgurja
  • 2 vejici timijana
  • 2 žlički zelenjavne jušne osnove v prahu (ali 1 kocka)
  • sol

avokadova obloga

  • 1 avokado
  • 2 paradižnika
  • 6 črnih oliv kalamata
  • majhen šopek bazilike
  • 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • 2 veliki pesti rukole

pesina obloga

  • 200 g kuhane čičerke (lahko iz pločevinke)
  • 150 g kuhane rdeče pese
  • 2 paradižnika
  • 1⁄2 šopka mete
  • 1 žlička kumina (orientalske kumine)
  • nekaj ščepov mletega cimeta
  • 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • 1 pomaranča (po želji)
  • 2 žlici popraženih pinjol

Sestavine

osnova

  • 1 velika čebula
  • 75 g kvinoje
  • 75 g bulgurja
  • 2 vejici timijana
  • 2 žlički zelenjavne jušne osnove v prahu (ali 1 kocka)
  • sol

avokadova obloga

  • 1 avokado
  • 2 paradižnika
  • 6 črnih oliv kalamata
  • majhen šopek bazilike
  • 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • 2 veliki pesti rukole

pesina obloga

  • 200 g kuhane čičerke (lahko iz pločevinke)
  • 150 g kuhane rdeče pese
  • 2 paradižnika
  • 1⁄2 šopka mete
  • 1 žlička kumina (orientalske kumine)
  • nekaj ščepov mletega cimeta
  • 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • 1 pomaranča (po želji)
  • 2 žlici popraženih pinjol

Postopek

1

Čebulo zelo drobno sesekljamo in jo damo v kozico. Dodamo kvinojo, prilijemo približno 6 dl vode ter primešamo timijan in jušno osnovo. Pokrijemo in na nizki vročini kuhamo 10 minut. Dodamo bulgur, kuhamo še 5 minut in nato pustimo stati 10 minut. Pokusimo in po potrebi dosolimo. Bulgur in kvinoja morata vsrkati vso tekočino. Ko se mešanica ohladi, odstranimo timijan in jo razdelimo v štiri skledice ali plastične posode.

2

Za avokadovo oblogo avokado razpolovimo, mu odstranimo koščico, ga olupimo in narežemo. Paradižnika narežemo na krhlje, olive pa razpolovimo. Baziliko nasekljamo. Vse sestavine razen rukole pomešamo. Mešanico naložimo na dve porciji bulgurja in kvinoje, na vrh pa dodamo še rukolo.

3

Za pesino oblogo na preostali dve porciji bulgurja in kvinoje najprej naložimo oplaknjeno čičerko. Peso narežemo na kocke, paradižnik pa na krhlje, nato oboje zmešamo z nasekljano meto, kuminom, cimetom, oljem in kisom. Dodamo pomarančo, ki smo jo olupili in filetirali (krhljem odstranili kožico), nato vse skupaj naložimo na bulgur in kvinojo s čičerko. Posujemo s pinjolami in še malo cimeta. Do postrežbe shranimo v hladilnik.

Namesto bulgurja in kvinoje

Po želji lahko bulgur in kvinojo nadomestimo z drugimi žiti (ješprenj, pira, pšenica ...), kuskusom, testeninskim rižkom, rižem ...

Priljubljeni recepti

Fižolovi štruklji

Štruklji s fižolom bodo mimogrede postali stalnica na vašem jedilniku

Enostavno

Panzerotti

Ocvrti nadevani kruhovi žepki

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.