Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1,75 dl pomarančnega soka
- 0,75 dl limetinega soka
- 1,5 dl kakovostnega zlatega ruma
- 0,5 dl sladkornega sirupa
- kanček grenadina
- kanček grenčice Angostura Bitters
ko postrežemo
- kocke ledu
- obilen ščep sveže nastrganega muškatnega oreška
- 2 debeli rezini pomaranče ali limete
- kandirane češnje za okras
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 1,75 dl pomarančnega soka
- 0,75 dl limetinega soka
- 1,5 dl kakovostnega zlatega ruma
- 0,5 dl sladkornega sirupa
- kanček grenadina
- kanček grenčice Angostura Bitters
ko postrežemo
- kocke ledu
- obilen ščep sveže nastrganega muškatnega oreška
- 2 debeli rezini pomaranče ali limete
- kandirane češnje za okras
Postopek
V večji vrč vlijemo pomarančni in limetin sok, rum, sladkorni sirup, grenadin in grenčico. Dobro premešamo in za eno uro postavimo v hladilnik.
Punč prelijemo čez kocke ledu. Vsak koktajl potresemo z muškatnim oreškom in okrasimo s pomarančno ali limetino rezino ter kandirano češnjo, v katero zabodemo leseno paličico za koktajle.
Sladkorni sirup
Pripravimo ga iz enake količine sladkorja in vode. Vodo segrevamo in v njej med neprestanim mešanjem raztopimo sladkor. Odstavimo in pustimo, da se sirup ohladi.
Kateri rum izbrati
Najboljši je kakovosten zlati ali temni rum, ki bo dal pijači bogato, zrelo in pikantno aromo.
Grenčica angostura bitters
Kanček te pogoste sestavine koktajlov lahko dodamo slanim in sladkim jedem, kadar želimo okrepiti njihovo aromo.
Priljubljeni recepti
Robidov kolač z jabolkom in mandlji
Krompirjeva solata s slanino in čebulo
Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči
Enolončnica iz školjk in kozic
Nadevana mocarela v pršutovem ovoju
Mocarela, paradižnik in pršut - sestavine za popolno jed