
Kaj boste skuhali danes?
Rižota s kozicami, korenčkom in zeleno
Rižota s kozicami, korenčkom in zeleno

Sestavine
- 280 g riža za rižote
- 500 g celih kozic
- 25 g masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 manjši čebuli
- 3 stroki česna
- 100 g korenčka
- 40 g gomolja zelene
- sol
- poper
- 1 dl belega vina
- 0,7 dl smetane za kuhanje
- oljčno olje za peko kozic
- 4 vejice kopra za okras

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 280 g riža za rižote
- 500 g celih kozic
- 25 g masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 manjši čebuli
- 3 stroki česna
- 100 g korenčka
- 40 g gomolja zelene
- sol
- poper
- 1 dl belega vina
- 0,7 dl smetane za kuhanje
- oljčno olje za peko kozic
- 4 vejice kopra za okras
Postopek
Kozicam odstranimo glave in jih olupimo. Štiri kozice pustimo neolupljene za okras. Glave in oklepe damo v primerno kozico, zalijemo s 7 dl vode in zavremo. Pokrijemo in kuhljamo 20 minut. Jušno osnovo precedimo in pustimo na toplem.
Medtem pripravimo preostale sestavine. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V široki kozici segrejemo olje in maslo, dodamo čebulo in jo nežno pražimo približno 8 minut in občasno premešamo. Olupimo korenček in zeleno in ju naribamo. K praženi čebuli dodamo najprej česen, premešamo, da zadiši, nato dodamo korenček in zeleno. Zelenjavo malo prepražimo, nato v kozico stresemo riž in ga pražimo nekaj minut, da postekleni.
Prilijemo vino, počakamo, da izhlapi, nato dodamo zajemalko jušne osnove, solimo in popramo. Počakamo, da riž vpije tekočino, nato dodamo naslednjo zajemalko jušne osnove. Mešamo in nadaljujemo z dodajanjem tekočine. Vse skupaj traja približno 20 minut. Pet minut pred koncem dodamo očiščene rakce in rižoto skuhamo do konca. Tik pred koncem vmešamo še smetano za kuhanje in odstavimo.
Prihranjene kozice popečemo v ponvici na malo oljčnega olja in z njimi okrasimo krožnik. Priložimo še vejico kopra in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dvojno močni čokoladni »šarkelj« s sočno sredico
Preprosti okrogli božični piškoti za okrasitev
Praznično vzdušje ni le v umetelnih pojedinah, ampak v preprostih stvareh – na primer v piškotih, ki jih okrašujemo z družino ali prijatelji. Ti piškoti so popolna osnova za zabavno ustvarjanje, hkrati pa tako okusni, da jih zmanjka, še preden pospravimo kuhinjo.