© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rižota s kozicami, korenčkom in zeleno

Rižota s kozicami, korenčkom in zeleno

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
rizota s kozicami korenckom in zeleno

Sestavine

  • 280 g riža za rižote
  • 500 g celih kozic
  • 25 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 manjši čebuli
  • 3 stroki česna
  • 100 g korenčka
  • 40 g gomolja zelene
  • sol
  • poper
  • 1 dl belega vina
  • 0,7 dl smetane za kuhanje
  • oljčno olje za peko kozic
  • 4 vejice kopra za okras

Sestavine

  • 280 g riža za rižote
  • 500 g celih kozic
  • 25 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 manjši čebuli
  • 3 stroki česna
  • 100 g korenčka
  • 40 g gomolja zelene
  • sol
  • poper
  • 1 dl belega vina
  • 0,7 dl smetane za kuhanje
  • oljčno olje za peko kozic
  • 4 vejice kopra za okras

Postopek

1

Kozicam odstranimo glave in jih olupimo. Štiri kozice pustimo neolupljene za okras. Glave in oklepe damo v primerno kozico, zalijemo s 7 dl vode in zavremo. Pokrijemo in kuhljamo 20 minut. Jušno osnovo precedimo in pustimo na toplem.

2

Medtem pripravimo preostale sestavine. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V široki kozici segrejemo olje in maslo, dodamo čebulo in jo nežno pražimo približno 8 minut in občasno premešamo. Olupimo korenček in zeleno in ju naribamo. K praženi čebuli dodamo najprej česen, premešamo, da zadiši, nato dodamo korenček in zeleno. Zelenjavo malo prepražimo, nato v kozico stresemo riž in ga pražimo nekaj minut, da postekleni.

3

Prilijemo vino, počakamo, da izhlapi, nato dodamo zajemalko jušne osnove, solimo in popramo. Počakamo, da riž vpije tekočino, nato dodamo naslednjo zajemalko jušne osnove. Mešamo in nadaljujemo z dodajanjem tekočine. Vse skupaj traja približno 20 minut. Pet minut pred koncem dodamo očiščene rakce in rižoto skuhamo do konca. Tik pred koncem vmešamo še smetano za kuhanje in odstavimo.

4

Prihranjene kozice popečemo v ponvici na malo oljčnega olja in z njimi okrasimo krožnik. Priložimo še vejico kopra in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Orada na louisianski način

Radi preizkušate svetovne kuhinje? Za vas smo ujeli orado z mangom in avokadom.

35 min
Enostavno

Velikonočni topli sendvič s šunko in jajcem

Tudi za tople sendviče se spodobi, da jih praznično prilagodimo in naredimo še okusnejše.

25 min
Enostavno

Močna zelenjavna mineštra

Juha, ki ogreje in pričara topel občutek domačnosti

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.