
Ratatouille z jajcem
V tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. Ne veste, kaj je to? Ena najbolj živopisnih poletnih jedi na tem koncu sveta, ki si jo lahko pripravite skoraj izključno s tem, kar ponuja vaš zelenjavni vrt.
Ratatouille z jajcem
V tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. Ne veste, kaj je to? Ena najbolj živopisnih poletnih jedi na tem koncu sveta, ki si jo lahko pripravite skoraj izključno s tem, kar ponuja vaš zelenjavni vrt.

Izjemno priljubljen je med vegetarijanci in tistimi, ki pazijo na svojo linijo, saj v osnovni različici ni redilen, je pa zelo hranljiv. Konec koncev ga lahko posujemo s sirom in gratiniramo, če želimo bolj kalorično kosilo.
Ratatuj, v izvirniku ratatouille, je tradicionalna specialiteta, ki jo pripravljajo na jugu Francije, zlasti v Provansi, iz paprike, bučk, jajčevcev, paradižnika, čebule … Njegovo ime bi lahko prevedli tudi kot pretresenka. Najpogostejši različici sta zloženka iz enakomerno narezanih rezin ter enolončnica. Naj vam ratatuj ne »rata« tuj!
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g šunke v kosu
- 1 čebula
- 4 rdeče paprike
- 1 jajčevec
- 1 bučka
- 2 stroka česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 1 šopek peteršilja
- 3 ali 4 jajca

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g šunke v kosu
- 1 čebula
- 4 rdeče paprike
- 1 jajčevec
- 1 bučka
- 2 stroka česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 1 šopek peteršilja
- 3 ali 4 jajca
Postopek
Paprike, jajčevec in bučko očistimo ter narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo na kocke narezano šunko ter sesekljano čebulo in na kratko prepražimo.
Nato dodamo narezano zelenjavo in česen. Začinimo s kuminom in soljo ter na kratko popražimo. Dodamo paradižnik in kuhamo približno 15 minut.
V zmes naredimo jamice in vanje previdno ubijemo jajca. Ponev pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo nekaj minut, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa ostanejo tekoči. Pred postrežbo okrasimo s peteršiljem.
Nasvet
Konzervirani paradižnik je zunaj sezone vedno boljša izbira kot sveži.
Nasvet
Po zadnjih raziskavah jajca ne vplivajo bistveno na višino holesterola.