
Polnozrnate tortilje z govedino
Tortilje so dober primer okusnega in vitalnega obroka, ki si ga doma lahko pripravimo tudi vnaprej – za v službo ali za na izlet.
Polnozrnate tortilje z govedino
Tortilje so dober primer okusnega in vitalnega obroka, ki si ga doma lahko pripravimo tudi vnaprej – za v službo ali za na izlet.

Posebno prikladne so, če želimo okusno kosilo pripraviti na hitro in s čim manj kuhanja. Potrebujemo le tortilje, ki so v trgovini na voljo že pečene, in malo domišljije za nadev. Pogosto zadostuje že malo popražene zelenjave (čebula, paprika …), rdeči fižol iz pločevinke, malo sira in kakšen list solate. Nadevano tortiljo preganemo in fino pogrejemo, da se sir stali …
Tortilje izvirajo iz Mehike, kjer so bile tisočletja glavna hrana staroselcev. Sprva so jih pripravljali iz koruzne moke, s prihodom Evropejcev in odkritjem pšenice pa so začeli pripravljati tudi pšenične. Danes so priljubljene po vsem svetu.
Sestavine
- 200 g govejih zrezkov
- sol in poper
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 2 žlici medu
- 20 ml jabolčnega kisa
- 1 žlička origana
- 1 žlička majarona
- 1 žlička timijana
- 1 bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča čebula
- 4 polnozrnate tortilje
- 80 g sira v slanici
- 4 večji listi zelene solate

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 200 g govejih zrezkov
- sol in poper
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 2 žlici medu
- 20 ml jabolčnega kisa
- 1 žlička origana
- 1 žlička majarona
- 1 žlička timijana
- 1 bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča čebula
- 4 polnozrnate tortilje
- 80 g sira v slanici
- 4 večji listi zelene solate
Postopek
Meso narežemo na tanke rezine, solimo in popramo. Marinado pripravimo tako, da malce oljčnega olja zmešamo z zdrobljenim česnom, medom, kisom in zelišči ter temeljito premešamo. Meso položimo v marinado in ga pustimo počivati približno 60 minut.
Medtem očistimo in na koščke ali trakove narežemo bučke, papriko in čebulo.
Meso umaknemo iz marinade na krožnik, in z marinado natremo še zelenjavo. Zelenjavo nato položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jo približno 10 minut pečemo v pečici, segreti na 200 °C. Zelenjavo shranimo na toplo in v pečico damo še meso ter pečemo tako dolgo, da se meso zmehča in zapeče. Nato k mesu v pekač vrnemo zelenjavo in vse skupaj pečemo še 5 do 10 minut. Pekač damo iz pečice in počakamo, da se sestavine nekoliko ohladijo.
Medtem ko se pečica ohlaja, v njej segrejemo tortilje. Sir narežemo na kocke, zeleno solato pa natrgamo. Po tortiljah razporedimo meso in zelenjavo, dodamo sir in solato ter tesno zvijemo. Nato tortilje prerežemo na pol in postrežemo.
Nasvet
Govedina je izjemno bogata s hranilnimi snovmi, pomembnimi za naše telo.
Nasvet
Med je najboljši surov, primeren pa je tudi za peko, saj ima ustrezne kemične lastnosti.