
Kaj boste skuhali danes?
Lazanja z mesom in blitvo
Lazanja je sočna specialiteta in ena najbolj priljubljenih jedi italijanske kuhinje. Pripravimo jo lahko z različnimi nadevi.
Lazanja z mesom in blitvo
Lazanja je sočna specialiteta in ena najbolj priljubljenih jedi italijanske kuhinje. Pripravimo jo lahko z različnimi nadevi.

Lazanja je sicer ena najstarejših vrst sušenih testenin, torej zelo široki, ravni in tenki listi testa. Istoimenska italijanska jed pa je sestavljena iz plasti lazanje, ki jih nalagamo izmenično z nadevi, kot so ragu, bešamel, zelenjava, sir ter omake in začimbe.
Najbolj razširjena je klasična mesna lazanja, priljubljene pa so tudi gobova, špinačna in druge različice, ki so lahko mešane.
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- 400 g mlete govedine
- 400 g paradižnika iz pločevinke
- 6 vejic timijana + za okras
- sol in poper
- 80 g masla
- 40 g gladke moke
- 8 dl mleka
- 500 g blitve
- 6 večjih listov testa za lazanjo (odvisno od velikosti)
- 200 g mocarele

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.

Diši po Pomurju: zlato zapečeni Stankini langaši
Včasih najboljše jedi ne nastanejo s pomočjo tehtnice, ampak po občutku. Tako kot langaš Stanke Garai – zlato zapečen, mehak in dišeč.

Pozabite na klasično lazanjo, ta različica je noro dobra
Na družbenih omrežjih trenutno navdušuje nova zimska tolažilna jed – enolončnica po navdihu lazanje.
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- 400 g mlete govedine
- 400 g paradižnika iz pločevinke
- 6 vejic timijana + za okras
- sol in poper
- 80 g masla
- 40 g gladke moke
- 8 dl mleka
- 500 g blitve
- 6 večjih listov testa za lazanjo (odvisno od velikosti)
- 200 g mocarele
Postopek
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V globlji ponvi na oljčnem olju prepražimo meso. Nato dodamo čebulo in česen ter skupaj pražimo še 10 minut.
V ponev dodamo paradižnik in lističe timijana, solimo, popramo ter počasi kuhamo 20 minut.
V manjši kozici pripravimo bešamel, tako da stopimo maslo in dodamo moko ter jo rahlo prepražimo. Nato prilijemo mleko in kuhamo približno 20 minut, da se zgosti. Solimo in popramo po okusu.
Blitvo očistimo in sesekljamo, nato pa popražimo v naoljeni ponvi.
Po dnu pekača razporedimo malo bešamela, čez položimo liste testa, nato dodamo plast blitve in približno tretjino mesa. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Po vrhu razporedimo preostalo testo in ga prelijemo z bešamelom.
Mocarelo naribamo ali narežemo na tanke rezine in jo razporedimo po vrhu lazanje. Lazanjo pečemo pri 180 °C približno 45 minut. Po peki pustimo, da se nekoliko ohladi, pred postrežbo pa jo okrasimo z vejicami timijana.
Priljubljeni recepti
Štruca s polsuhimi paradižniki in oljčnim oljem z baziliko
Kaj je boljšega, kot ob misli na poletje jesti štruco s polsuhimi paradižniki in oljčnim oljem?
Jabolčni zavitek
Pomladanska piščančja paelja
Rižota po špansko. Tokrat v spomladansko zelenih odtenkih svežega boba in graha, kopra, mete in peteršilja.