Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Bralka je z nami delila, da je bila pred kratkim na pikniku, kjer je "poskusila odličen tofu (sojin sir) z žara. Ko pa sem ga doma pripravila sama, ni bil niti približno tako okusen. Kaj sem naredila narobe?"
Široko ga narežite
Veliko receptov predlaga, da tofu nabodete na leseno nabodalo ali ga narežete na tanke rezine. Nobene od teh metod ne priporočamo, saj tofu med kuhanjem zgubi veliko vlage. In če je narezan na majhne kose, postane gumijast.
Da bi ohranili lepo, gosto in sočno sredico, obdano s hrustljavo skorjo, tofu narežemo na relativno debele rezine – približno 1 cm – in jih pustimo v čim večjih kosih, da jih je lažje obračati.

Odgovor se skriva v pripravi
Marinade in mešanice začimb se pogosto uporabljajo kot pomoč za vegetarijance in vegane, a te niso nujne. Dejstvo je, da je tofu lahko zelo okusen tudi sam po sebi, če ga pravilno pripravite in začinite z ustrezno količino soli in popra.
Če pa se vendarle odločite za mariniranje, priporočamo marinado, ki je relativno gosta in vsebuje nekaj sladkorja, ki pomaga tofuju, da se bolje zapeče in postane hrustljav.
Vaša najljubša bbq omaka bi bila dobra izbira za začetek. Vsaka marinada, namenjena piščancu, ribi ali svinjini, je primerna.
Ne glede na to, katero marinado izberete, jo nanesite skromno in naj vas ne skrbi, da bi marinirali predolgo. Čez noč je v redu, vendar bo zadostovalo tudi 15 minut.
Pomemben nasvet: tofu pred mariniranjem močno stisnite, da iz njega odteče odvečna voda - tako bo tofu vpil več marinade.

Peka na žaru
Ko je tofu mariniran, ga specite na dobro ogretem žaru ali v ponvi z rebrasto površino. Da se ne prime, ga lahko rahlo premažete z oljem. Pecite ga nekaj minut na vsaki strani, da dobi lepo zapečeno skorjico in značilne črte.
Ponovno marinirajte
Še en trik za pripravo okusnega tofuja: po kuhanju in pred serviranjem dodajte še več marinade. Odlična marinada je sicer dobra izhodiščna točka in če tofu z marinado pečete na žaru, se bo okus marinade še bolj koncentriral.
Hkrati pa bo žar tudi spremenil in uničil njene bolj subtilne, hlapne sestavine. Če shranite nekaj marinade in jo ponovno nanesete po končani peki tofuja, boste podvojili okus. Predlagamo, da preostalo marinado zmešate z malo olja in pred serviranjem dodate nekaj maščobe, ki izboljša teksturo površine tofuja.
Pravilno pripravljen tofu je lahko presenetljivo okusen. Poskusite!
Svilnati tofu s prelivom
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se