© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Španski paradižnikov gaspačo

V poletni vročini le redkokoga veseli stati ob štedilniku in kuhati kosilo. A zakaj sploh bi? Iz sveže zelenjave in zelišč lahko urno in preprosto pripravimo hladno pojedino, ki se bo prilegla kot le kaj.

Španski paradižnikov gaspačo

V poletni vročini le redkokoga veseli stati ob štedilniku in kuhati kosilo. A zakaj sploh bi? Iz sveže zelenjave in zelišč lahko urno in preprosto pripravimo hladno pojedino, ki se bo prilegla kot le kaj.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina Za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
spanski-paradiznikov-gaspaco_558x620_acf_cropped-1

Ena najprikladnejših jedi takšne vrste je gaspačo, slovita andaluzijska hladna juha iz paradižnika, kumar, paprike, čebule, oljčnega olja in kisa ter kock starega kruha. Včasih so sestavine stolkli v možnarju, danes jo pripravimo v mešalniku in čez noč postavimo v hladilnik. Pravijo ji tudi tekoča solata in največkrat jo postrežejo s koščki popečenega kruha, lahko tudi z rezinami pršuta.

Gostejša in nasitnejša različica gaspača je salmorejo, ki izvira iz Cordobe. Pripravijo ga le s paradižnikom, brez kumar in paprike, dodajo pa kar 200 g belega kruha in 1 dl oljčnega olja na kilogram paradižnika. Zelo gosto juho, podobno pireju, obvezno postrežejo z rezinami pršuta in kuhanimi jajci.

Nad gaspačem je bil med drugim navdušen tudi sloviti pisatelj Miguel de Cervantes, ki osvežilno poletno specialiteto omenja v svojem najbolj poznanem delu Don Kihot.

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 800 g paradižnika
  • 1 kumara
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 20 ml vinskega kisa
  • sol in poper

Za okras

  • 200 g raznobarvnih češnjevih paradižnikov
  • sveža bazilika
  • timijan
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 800 g paradižnika
  • 1 kumara
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 20 ml vinskega kisa
  • sol in poper

Za okras

  • 200 g raznobarvnih češnjevih paradižnikov
  • sveža bazilika
  • timijan

Postopek

1

Paprike, jajčevec in bučko očistimo ter narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.

V veliki ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo na kocke narezano šunko ter sesekljano čebulo in na kratko prepražimo.

Nato dodamo narezano zelenjavo in česen. Začinimo s kuminom in soljo ter na kratko popražimo. Dodamo paradižnik in kuhamo približno 15 minut.

V zmes naredimo jamice in vanje previdno ubijemo jajca. Ponev pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo nekaj minut, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa ostanejo tekoči. Pred postrežbo okrasimo s peteršiljem.

Oljčno olje in kis


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.