
Kaj boste skuhali danes?
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.

V primerjavi z rižoto, pri kateri se tekočina dodaja postopoma in riž ves čas meša, se pri pilavu tekočina dolije naenkrat, riž se pokrije in kuha, dokler ne vpije vse tekočine. Pogosto ga pripravljajo v Turčiji, Grčiji, tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji in Albaniji. Ime jedi prihaja iz perzijščine. Imenujejo ga tudi pilaf, pilafi, pilao …
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa
- 300 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koren peteršilja
- ¼ gomolja zelene
- lovorjev list
- sončnično olje
- sol in poper

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa
- 300 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koren peteršilja
- ¼ gomolja zelene
- lovorjev list
- sončnično olje
- sol in poper
Postopek
Piščančje meso razrežemo na kose. Če so bedra manjša, lahko pustimo stegna in krače cele.
Korenje, koren peteršilja in zeleno očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.
V lonec dodamo piščančje meso, korenje, peteršilj, zeleno, česen, lovorjev list, poper in sol, prilijemo vodo in zavremo. Kuhamo približno 15 minut.
V kozici, ki je primerna za uporabo v pečici, na olju rahlo prepražimo čebulo, dodamo riž in vse skupaj zalijemo z nekaj zajemalkami juhe, v kateri smo kuhali meso. Kuhamo približno 10 minut in odstavimo.
V kozico dodamo še zelenjavo in meso iz juhe ter dobro premešamo. Vse skupaj postavimo v pečico, segreto na 200 °C. Pečemo tako dolgo, da riž vpije vso tekočino, meso pa se zlato zapeče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremasti špageti s šunko, porom in šampinjoni
Kremasti špageti so odlična ideja za hiter obrok