Kaj boste skuhali danes?
Pečen srnin hrbet v omaki iz rdečega vina
Pečen srnin hrbet v omaki iz rdečega vina
Sestavine
- 1,4 kg srninega hrbta s kostmi (od mlade živali)
- sol
- mleti poper
- malo zdrobljenih brinovih jagod
- malo rožmarina
- malo timijana
- 8 tankih rezin hamburške slanine
- 0,25 l težkega rdečega vina s cvetico
- 1 žlička jedilnega škroba
priloga
- pomarančne rezine
- brusnice
- blanširan brstični ohrovt na maslu
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 1,4 kg srninega hrbta s kostmi (od mlade živali)
- sol
- mleti poper
- malo zdrobljenih brinovih jagod
- malo rožmarina
- malo timijana
- 8 tankih rezin hamburške slanine
- 0,25 l težkega rdečega vina s cvetico
- 1 žlička jedilnega škroba
priloga
- pomarančne rezine
- brusnice
- blanširan brstični ohrovt na maslu
Postopek
Ko boste kupovali meso, vam priporočamo, da izrecno zahtevate meso mlade srne, kajti meso starejših živali je primerno samo za dušenje! S srninega hrbta odstranimo kite, maščobo in kožice ter oba fileja lepo ločimo od kosti. Začinimo s soljo, poprom, zdrobljenimi brinovimi jagodami in timijanom. Potem fileja spet položimo na koščeno ogrodje in ovijemo z rezinami slanine; prevežemo z vrvico in tudi od zunaj začinimo s soljo, poprom in brinovimi jagodami. Vse priloge, kot na primer blanširan, na maslu pretresen brstični ohrovt, mandljeve kroglice ali druge priloge po lastnem izboru, pripravimo in damo na toplo.
Srnin hrbet pečemo približno 12 do 15 minut v prej ogreti pečici pri temperaturi 250 °C; potem pečemo še 15 do 25 minut pri zmanjšani temperaturi 150 °C. Vrvico odstranimo, da se pečenka sprosti. Odlijemo maščobo od pečenja in zalijemo z rdečim vinom. Ko zavre, zgostimo z malo jedilnega škroba.
S slanino ovito pečenko narežemo in serviramo z omako. Okrasimo s pomarančnimi rezinami in brusnicami ter ponudimo z raznimi prilogami. Dobro sortno rdeče vino je vrhunec te prvovrstne divjačinske pojedine.