Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Starodavni recept, ki je bil dolgo skrbno varovana skrivnost
Rabska torta je sladica, ki jo na znamenitem otoku pripravljajo že od leta 1177. Takrat naj bi jo ob obisku papeža Aleksandra III. prvič pripravile rabske benediktinke. Ker jih je skrbelo, da recepta ne bi ukradli, se je dolga stoletja med gospodinjami prenašal le ustno. Sladica je bila nekdaj rezervirana za bogate meščane, danes pa jo k sreči lahko poskusi prav vsak, saj je tudi eden najbolj znanih kulinaričnih spominkov. Na Rabu lahko obiščete tudi Hišo rabske torte in se seznanite s pestro zgodovino te slaščice, predvsem pa uživate v pokušini.

Kako pripravimo rabsko torto
Rabska torta je krhka sladica, oblikovana v spiralo, ki spominja na škofovsko palico. Testo pripravimo iz moke, masla in jajc, čez razvaljano testo pa razporedimo maso iz mandljev, sladkorja, jajc, limonove in pomarančne lupinice ter višnjevega likerja maraskino. Testo zvijemo in oblikujemo v spiralo, okrasimo ter pečemo pri nizki temperaturi. Pred postrežbo torto razrežemo na ploščice.
Morda se sliši enostavno, a priprava rabske torte zahteva potrpežljivost in precej izkušenj. Številne gospodinje količine, določene v receptu, sproti prilagajajo, saj so odvisne tudi od zunanjih dejavnikov, kot sta vlažnost in temperatura zraka.
Rabska torta je več kot sladica – je simbol otoka, poklon zgodovini in veščinam gospodinj, ki so se izmojstrile v njeni pripravi. Tako je slastna, da bo Rab mimogrede postal ena od vaših sanjskih destinacij.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se