Kaj boste skuhali danes?
Najboljša Cezarjeva solata
Najboljša Cezarjeva solata
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi, po možnosti s kožo (za piščančje »ocvirke«)
- sok 1 limone
- 2 stroka česna
- 1 dl oljčnega olja in še 4 žlice za preliv
- 250 g kruha
- 100 g parmezana
- 4 slani sardoni v olju
- 1 žlica majoneze
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 glavici rimske solate
- sol in poper
Obeležite svetovni dan testenin s temi slastnimi recepti
Življenje je preplet čarovnije in testenin, je dejal italijanski režiser Federico Fellini. Svetovni dan testenin, ki ga praznujemo 25. oktobra, slavi prav to miselnost.
Sočna pica rolada iz vlečenega testa, ki jo boste naravnost oboževali
Preprosta in okusna pica rolada iz listnatega testa s šunko, sirom in gobami. Hrustljava zunaj, mehka znotraj, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Chef David Vračko: Amaterjem vstop prepovedan
To piše na vhodu restavracije mariborskega chefa Davida Vračka. In ta napis ne straši – le napove, da vstopaš v svet, kjer veljajo drugačna pravila.
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi, po možnosti s kožo (za piščančje »ocvirke«)
- sok 1 limone
- 2 stroka česna
- 1 dl oljčnega olja in še 4 žlice za preliv
- 250 g kruha
- 100 g parmezana
- 4 slani sardoni v olju
- 1 žlica majoneze
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 glavici rimske solate
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Piščancu odstranimo kožo in jo prihranimo. Meso pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in ga potolčemo, da ga nekoliko sploščimo, nato ga damo v veliko skledo in dodamo polovico limonovega soka, 1 strt strok česna, malo olja ter soli in popra. Prihranimo.
Če bomo pripravili »ocvirke«, piščančjo kožo položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jo posujemo z morsko soljo. Na vrh položimo še en kos papirja za peko, nato obtežimo s še enim pekačem. Postavimo v pečico za 25 do 30 minut, da se koža zlato in hrustljavo zapeče.
Medtem kruhu obrežemo skorjo in sredico natrgamo na kose. Damo jih na pekač, pokapamo s preostalim oljčnim oljem in po vrhu naribamo 15 g parmezana. Pomešamo, da je kruh enakomerno obdan z oljem in parmezanom. Pečemo 15 do 20 minut (lahko sočasno z »ocvirki«), da se zlato in hrustljavo zapeče, medtem nekajkrat pomešamo. (Popečene kruhke in »ocvirke« lahko pripravimo že dan prej in jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.)
Za preliv preostali česen v možnarju zdrobimo v pasto, nato dodamo sardone in vse spet pretlačimo. Pasto preložimo v skledo in zraven drobno naribamo 10 g parmezana, nato dodamo preostali limonov sok, majonezo in gorčico. Postopoma primešamo 4 žlice olja. (Preliv lahko pripravimo do 3 ure vnaprej.)
Močno razgrejemo rebrasto ponev. V njej pečemo piščanca 4 do 5 minut na vsaki strani, da je pečen, nato ga damo na stran. Solati odstranimo morebitne uvele zunanje liste, preostalo pa narežemo na za grižljaj dolge kose. Piščanca narežemo na kose, preostali parmezan pa z lupilnikom za zelenjavo narežemo na lističe; konček parmezana, ki ga ne moremo narezati, naribamo.
Preden solato postrežemo, damo v veliko skledo zeleno solato, popečen kruh, piščanca in sir ter vse pokapamo z večino preliva. Dobro zmešamo (najlažje je z rokami), nato pokapamo s še malo preliva, potresemo z »ocvirki«, če jih imamo, in postrežemo.
Nasveti za najboljšo Cezarjevo solato
Ne mariniramo predolgo
Ko piščanca pred peko mariniramo, ga že »kuhamo«, zato ga ne pustimo dlje kot 30 minut, sicer bo kašast.
Piščančji »ocvirki«
Niso nujni, so pa odličen dodatek, zato po možnosti kupimo meso s kožo. Pri nas so najpogosteje naprodaj prsi s kožo in kostmi (pred peko jih moramo izkostiti) ali pa kupimo fileje (brez kože) in zraven še par beder s kožo, ki jih »slečemo«. Kožo uporabimo za »ocvirke«, bedra pa za kakšno drugo jed.
Ne režemo, ampak trgamo
Kruh natrgamo, da ima grobe robove, ki se med peko bolj zapečejo in zahrustajo.
Sirasti krutoni
Za krutone kruh popečemo s sirom, ki poskrbi za več hrustljavosti.
Skladen preliv
aromatičen preliv, kot je ta, moramo pokusiti in prilagoditi svojemu okusu, morda dodati še kakšen sardon za slanost ali več limonovega soka za kislost.
Parmezan na dva načina
Drobno nariban parmezan se odlično obnese v prelivu, mi pa smo ga tudi nastrgali na tanke lističe, da ima v solati vidnejšo vlogo.
Čarobna majoneza
Po navadi za osnovo preliva naredimo emulzijo iz rumenjaka, mi pa smo enako konsistenco dosegli s kupljeno majonezo.
Piščanca dobro zapečemo
Če piščanca dobro zapečemo, bo okusnejši, solata pa bo imela nežno dimast pridih.
Priprava vnaprej
Čeprav moramo solato sestaviti tik pred postrežbo, lahko vse posamezne dele jedi pripravimo vnaprej.
Posebni dodatki
Tokrat smo bili zvesti izvirniku, lahko pa po želji dodamo še narezan avokado ali koščke popečene slanine.
Zmešamo tik pred zdajci
Solato je treba postreči takoj, ko jo sestavimo, sicer bo zelena solata upadla, kruhki pa ne bodo več hrustljavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mesne kroglice z mocarelo
Cheesecake z mandljevimi piškoti in rozinami
Če ga bodo jedli otroci, lahko mandljev liker nadomestite s pomarančnim sokom. V vsakem primeru bo odličen!
Ledeni čaj z borovnicami in meto
Testenine karbonara z bučkami
Italijani so sicer občutljivi, kadar karbonari dodajamo nove sestavine, a nič zato