
Sestavine
- 0,9 dl rjavega ruma
- 1,8 dl pomarančnega soka
- 1,8 dl ledenega čaja
- rezine jagod
- led
- nekaj vejic bazilike

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 0,9 dl rjavega ruma
- 1,8 dl pomarančnega soka
- 1,8 dl ledenega čaja
- rezine jagod
- led
- nekaj vejic bazilike
Postopek
Dan prej pripravimo zeleni led. Lističe bazilike drobno sesekljamo in pomešamo z 2 dl vode. Mešanico nalijemo v posodico za led in postavimo v zamrzovalnik.
Ročni mešalnik za koktajle (»shaker«) do polovice napolnimo z ledom (navadnim, ne zelenim) in prilijemo polovico rjavega ruma in ledenega čaja. Mešalnik čvrsto zapremo in močno stresamo 10 sekund. Vsebino precedimo v kozarec, prilijemo polovico ohlajenega pomarančnega soka, okrasimo z rezinami jagod in dvema kockama zelenega ledu. Postopek ponovimo še za drugi kozarec.
Nasveti za osvežilne napitke
Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.
Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.
Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.
V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.
Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.
Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.