© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jabolka z viskijevim karamelnim oblivom

Slastna karamelna jabolka, ki si jih v Združenih državah Amerike radi privoščijo za noč čarovnic, smo tokrat pripravili v različici za odrasle.

Jabolka z viskijevim karamelnim oblivom

Slastna karamelna jabolka, ki si jih v Združenih državah Amerike radi privoščijo za noč čarovnic, smo tokrat pripravili v različici za odrasle.

Čas priprave 30 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 jabolk
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 8 majhnih rdečih jabolk

viskijev karamel

  • 2,5 dl sladke smetane
  • 25 g masla
  • 1,25 dl zlatega sirupa ali medu
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 0,75 dl bourbona ali viskija
  • malo olja brez arome za pekač

Sestavine

  • 8 majhnih rdečih jabolk

viskijev karamel

  • 2,5 dl sladke smetane
  • 25 g masla
  • 1,25 dl zlatega sirupa ali medu
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 0,75 dl bourbona ali viskija
  • malo olja brez arome za pekač

Postopek

1

Večina jabolk ima na lupini zelo tanko voskasto plast, ki preprečuje, da bi se karamel prijel nanje. Odstranimo jo tako, da jabolka prelijemo z vrelo vodo, nato pa jih s suho kuhinjsko krpo dobro zdrgnemo in osušimo. Peclje odstranimo, na njihovo mesto pa zabodemo vejico (glej opombo), majhno nabodalo, palčko ali nekaj podobnega.

2

V večjo globoko kozico damo sestavine za karamel. Kozica mora biti dovolj velika, da mešanica med segrevanjem ne prekipi. Pri nizki temperaturi jo mešamo toliko časa, da je tekočina homogene barve in konsistence, sladkor pa se popolnoma raztopi. Tedaj zvišamo temperaturo in zavremo. Karamel naj vre, dokler temperatura na termometru ne doseže 145 °C (trajalo bo kakšnih 5 minut).

3

Karamel odstavimo z ognja in pustimo da se ohladi in zgosti. Vanj potopimo jabolka in jih obračamo, da se jih povsod prime tanka plast. Pustimo, da odvečni karamel steče z jabolk, nato pa jih razporedimo po rahlo naoljenem teflonskem pekaču in počakamo, da se obliv strdi.

Vejice za jabolka

Če uporabimo vejice, jih najprej dobro umijemo in posušimo. Nato v jabolka s palčko zavrtamo luknjico – tako bomo vejice lahko namestili, ne da bi se zlomile.

Otroška različica

Za otroke pripravimo brezalkoholno različico, pri kateri viski nadomestimo z dodatnega 0,5 dl sladke smetane.

Viski ali bourbon?

Vsak bourbon je viski, ni pa vsak viski bourbon. Ameriški viskiji spadajo med najbolj znane viskije na svetu, med njimi pa je najbolj znan in priljubljen prav bourbon.

Priljubljeni recepti

Marelični kolač z mandljevo aromo

Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj

1 h
Enostavno

Bananin parfait s krokantom

Parfait - fina zamrznjena sladica z banano

40 min
Srednje zahtevno

Krompirjeva tortilja

Španska krompirjeva omleta s karamelizirano čebulo

55 min
Enostavno

Kvašeni skutni štruklji

Martinova pojedina bo s štruklji še boljša

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.