Kaj boste skuhali danes?
Cantuccini s pistacijami in višnjami
Cantuccini, tudi cantucci, so italijanski piškoti, tradicionalno pripravljeni iz mandljev. Podobni so pecivu, ki ga pri nas poznamo pod imenom domači prijatelj.
Cantuccini s pistacijami in višnjami
Cantuccini, tudi cantucci, so italijanski piškoti, tradicionalno pripravljeni iz mandljev. Podobni so pecivu, ki ga pri nas poznamo pod imenom domači prijatelj.
Sestavine
- 500 g moke
- 250 g sladkorja v prahu
- 1 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 200 g oluščenih pistacij
- 150 g posušenih višenj
- 4 srednje velika jajca
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretta)
Najslastnejše med vsemi kroglicami
Svetovne kuhinje poznajo obilico raznovrstnih jedi v obliki kroglic. Bi lahko izbrali najbolj slastno med njimi?
Pozabite na potico, to je hit sladica tega decembra
Praznična različica klasike: tiramisu panettone navduši z bogatim okusom, kremno teksturo in čokoladnim zaključkom. Preprost recept za 8 do 10 oseb.
Pozabljena korenovka za juhe, sladice in vse jedi vmes
Pastinak je korenovka z dolgo tradicijo, ki je osvojila naša srca (in želodce). Njegov sladek rahlo oreškast okus je odlična osnova za številne jedi.
Sestavine
- 500 g moke
- 250 g sladkorja v prahu
- 1 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 200 g oluščenih pistacij
- 150 g posušenih višenj
- 4 srednje velika jajca
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretta)
Postopek
Jajca razžvrkljamo. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in dva plitva pravokotna pekača obložimo s papirjem za peko. V večji skledi zmešamo suhe sestavine. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo jajca in mandljev liker ter dobro zmešamo. Nato ročno zgnetemo testo, ki mora biti precej trdo.
Testo razdelimo na štiri enako velike dele. Z navlaženimi rokami jih povaljamo v klobase, dolge 20 cm. Na vsak pekač položimo po dve klobasi, tako da je med njima kar nekaj prostora, in pritisnemo nanju, da se sploščita.
Testo pečemo 30 do 35 minut. Ko se toliko ohladi, da ga lahko primemo, ga z nazobčanim nožem narežemo na rezine, debele 1,5 cm.
Piškote razporedimo po pekaču in jih pečemo še 6 minut; sredi peke jih obrnemo. Ko so pečeni, so na otip morda še precej mehki, vendar bodo postali čvrsti, ko se bodo ohladili.
Postrezite z vinom
Ali veste, da jih Italijani radi namakajo v desertno vino, da se nekoliko zmehčajo?
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Polnjene paprike po mediteransko
Vzhodnjaška korenčkova solata
Fižolova »pečenka« s pistacijami in nadevom iz fete
Zamisel za kosilo na brezmesni dan ali ko v goste povabite vegetarijance. Začimbna mešanica zatar poskrbi za pridih daljnjih krajev.