Naj trgatev ne mine brez te klasične sladice
Klopotci bodo vsak čas potihnili, saj se v teh dneh vrstijo trgatve. Kot vsak pomemben praznik pa mora trgatev spremljati pestra izbira dobrot, med katerimi naj bo tudi potica.

Organizacija trgatve
Trgatev je praznik sama po sebi, poklon trudu in delovni vnemi vinogradnikov in zahvala naravi, ki je poskrbela za še eno dobro letino grozdja.
Organizator trgatve mora seveda skrbno izbrati dan, ko se bo pobralo grozdje, in poskrbeti za 'tehnikalije', prešteti pridne roke pomagačev, priskrbeti dovolj škarij, zabojčkov, brent in druge opreme, nikakor pa ne sme pozabiti določiti nekoga (nobeno presenečenje ni, da je to običajno žena), ki popazi, da delavci niso lačni in žejni.

Kaj postreči na trgatvi
Z zbranimi obiralci, ki so darovali svoj čas, pridne roke in dobro voljo, je po tradiciji najprej treba nazdraviti, nato pa poskrbeti, da se na delo ne odpravijo lačni in žejni. Tudi med obiranjem je nujno, da grla niso suha, po zaključenem delu pa mora slediti slastna nagrada za trud.

Glede na regijo se nabor jedi sicer nekoliko razlikuje, a na mizi se ob trgatvi najpogosteje znajde kakšna krepka enolončnica, kisla juha ali jota, pa narezki, ocvrte dobrote in kruh, slani in sladki zavitki, pite, piškoti in kava ter potica.
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Jota s kranjsko klobaso
Prava kraljica je potratna potica, s katero poskrbimo, da se delavci naužijejo razkošnih okusov in obnovijo zaloge energije.
Prava potratna potica
Tradicionalna potratna potica, ki jo pripravljajo po vsej Sloveniji, je sestavljena iz številnih plasti, ki poskrbijo za harmonijo tekstur in okusov. Klasično testo za potico skriva plasti temnega in svetlega biskvita, pa še prijetno sladek skutni in žameten orehov nadev. Po želji lahko med plasti dodamo še jabolčni nadev, ki poskrbi za dodatno sočnost.
Čeprav priprava zahteva kar nekaj časa in truda – rezultat je tega seveda še kako vreden – nam sam postopek povzroča manj preglavic kot pri pripravi drugih vrst potice, saj ne vključuje zvijanja.

Kljub temu pa moramo biti pozorni, da so plasti enakomerno razporejene in posebno skrbno paziti, da testo med peko ne razpoka. Da se okusi razživijo in je potica zares sočna, pa jo je nujno tudi počasi ohladiti, najbolje čez noč.
Naj bo trgatev letos še posebno slastna, da bodo delavci siti in zadovoljni – tudi zato bo vince bolj sladko.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
