© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Vikend kosilo, ki bo navdušilo tudi najbolj zahtevne


Barbara Slivnik
5. 9. 2025, 12.39
Posodobljeno
15:12
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jutranja megla naznanja prihod jeseni, prijetnejše temperature pa nas vabijo k prižigu pečice, v kateri bomo spekli slastno pečenko za vso družino.

svinjska pecenka v zeliscni skorjici z jabolcno omako
Dober tek
Kosilo, ki že diši po jeseni

Vzemimo si čas

September nas je nič kaj nežno vrnil v realnost, v hiter vsakdan z neštetimi obveznostmi. Prvi septembrski vikend naj bo zato namenjen temu, da zadihamo, si oddahnemo in si vzamemo čas za družino in počasen obed. Brez naglice se odpravimo do mesarja ali v trgovino, nato pa se lotimo priprave kosila.

Priprava popolne pečenke

Svinjskemu stegnu najprej odstranimo vso maščobo, da dobimo lep pust kos mesa, nato pa ga izdatno začinimo, premažemo z gorčico in obložimo z rezinami pršuta. V naoljenem pekaču bomo pečenko počasi pekli vsaj eno uro.

Pisana zelenjavna priloga

Korenje, zeleno, čebulo in krompir bomo dodali kar v isti pekač, da se bo zelenjava lepo prepojila s sokovi. Z zelišči ne bomo pretiravali, zadoščal bo že nežni timijan.

kosilo.jpg
Unsplash
Tople dni izkoristite za obed na prostem

Omaka, ki diši po jeseni

Jabolčna omaka je tista, ki naredi ta recept zares poseben. Medtem ko se pečenka peče, segrejemo jušno osnovo, ki jo zgostimo z dodajanjem koruznega škroba. Omaki dodamo še olupljeno zeleno jabolko, narezano na kocke, za prav poseben okus in teksturo.

jabolcna-pita_558x620_acf_cropped.jpg
Dober tek
Jabolčna pita za piko na i družinskemu kosilu

Sladica za piko na i

Ker bomo pečico tako ali tako segreli, lahko prvo pravo jesensko kosilo zaključimo še z jesensko sladico – jabolčnim zavitkom ali pito.

Preberite še

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.