Raven holesterola v krvi je treba redno nadzorovati, kajti njeno zvišanje lahko povzroči številne težave in bolezni. Medicina loči slabi LDL, ki se nalaga na stene ožilja, in dobri HDL, ki povzroča sproščanje nakopičene maščobe v žilah. Velja naslednja formula: vrednost LDL deljena s HDL = 3,5. Izid okoli 3,5 in pod to vrednostjo je idealen.
Če se veliko gibljemo, ne kadimo in pazimo na telesno težo, so vrednosti holesterola običajno normalne. Da bi tako tudi ostalo, nam lahko pomaga nekaj živil. Saj vemo: bolje preprečiti kot lečiti. Ožilje nam bo hvaležno, brbončice pa tudi, saj gre za slastne jedi.
Zajtrk proti povišanemu holesterolu
Za trdno zdravje in zniževanje holesterola lahko poskrbimo kar takoj zjutraj – z zdravim zajtrkom. A da bo zdrava jutranja kombinacija res učinkovala, je treba tak zajtrk jesti čim pogosteje – najbolje vsak dan!
Proti povišanemu holesterolu zmešamo 60 g ovsenih kosmičev s 100 g robid, svežih ali odmrznjenih, dolijemo še 250 ml sojinega mleka ali jogurta ter premešamo.
Česen za dolgoživost
Enolončnica z veliko česna in tofujem je bogat vir vitamina E, žveplovih spojin ter lecitina, ki vsi znižujejo holesterol.
Česen vsebuje žveplove spojine, ki znižujejo raven slabega holesterola in trigliceride, zvišujejo pa raven dobrega holesterola HDL. Če ga uživamo redno in dlje, se nam lahko celo stanjšajo notranje žilne obloge.
Zelje naj bom čim pogosteje na krožniku
Vlaknine, ki jih vsebuje zelje, se v črevesju vežejo z žolčno kislino. Žolčna kislina nastaja v jetrih z oksidacijo holesterola. Poleg koristnih balastnih snovi vsebuje zelje tako imenovani encim ACAT, beljakovinski gradnik, ki preprečuje nastajanje holesterola. Nekaterim zelje povzroča prebavne motnje, a to lahko preprečimo, če ga pred kuhanjem namočimo v slano vodo in odcedimo. Proti napihnjenosti mu dodajmo kumino.
Jabolko na dan …
…odžene zdravnika stran. Še bolje – tri jabolka! Jabolka vsebujejo pektin, ki prav tako nase veže žolčno kislino, jetra pa morajo potem za izločanje novih količin žolčne kisline črpati iz zalog holesterola. Posledica je seveda ta, da se raven holesterola v krvi manjša!
![gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2024/11/05/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a/672b2991bb789/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a.jpeg)
Ekipa
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Ovseni kosmiči – jejmo jih vsak dan
Tudi kosmiči vežejo nase žolčno kislino v črevesju in s tem izboljšujejo prebavo. Raziskave kažejo, da redno uživanje ovsenih kosmičev učinkovito znižuje holesterol. Priporočen dnevni odmerek: 60 g.
Robide – prve med enakimi
Vse sadje vsebuje učinkovine, ki pozitivno vplivajo na raven sladkorja v krvi. A najučinkovitejše so prav robide, saj so bogate z antioksidanti, vsebujejo koristno rdeče barvilo in aromate. Izboljšujejo pretočnost krvi, znižujejo slabi holesterol LDL in zvišujejo dobri HDL. Vendar je učinek rastlinskih učinkovin relativno kratkotrajen, zato prehranski strokovnjaki svetujejo, da jemo robide čim pogosteje. Tudi zamrznjene ne izgubijo svojega pozitivnega učinka.
Laneno olje je mali zdravilni čudež
Hladno stiskano laneno olje je s kar 50 odstotki linolnih kislin zmagovalec med rastlinskimi olji. Znižuje slab holesterol in zvišuje koristnega. A je žal zelo občutljivo in že po nekaj tednih tudi ob najbolj skrbnem hranjenju postane nekoliko grenko in žarko. Kupujmo ga torej le manjše količine, hranimo pa na hladnem in predvsem – temnem.
Grah – male kroglice, veliko zdravja
Kot vse druge stročnice vsebuje tudi grah veliko saponinov. Ti preprečujejo, da bi holesterol iz hrane prehajal v kri in ožilje. Nase vežejo žolčno kislino, iz katere nastaja holesterol.
Artičoka – najbolj vsestranska
Artičoka že od nekdaj velja za zdravilno, predvsem pri prebavnih težavah, pa tudi uravnava krvni sladkor in holesterol. V bolje založenih drogerijah je na voljo sok iz artičok. Strokovnjaki za prehrano ga svetujejo 10 ml pred vsakim obrokom. Izkušnje kažejo, da se z rednim pitjem artičokinega soka zniža raven sladkorja v krvi. Posebej priporočljivo za diabetike!
Sojino mleko je dobra alternativa kravjemu
Študije kažejo, da večtedensko redno uživanje sojinega jogurta ali mleka zniža raven holesterola tudi do tri odstotke. Skrivnost je v proteinih, ki so le v sojinem mleku in jogurtu, ne pa tudi v sojini omaki ali sojinih koščkih, ki nadomeščajo meso. Najbolje je, če posegamo po sojinih izdelkih, ki so čim manj industrijsko obdelani s soljo, sladkorjem in drugimi dodatki.
Oreški – zmeraj pri roki
Ameriška raziskava je pokazala, da pest oreškov dnevno zadostuje, da se vrednost holesterola LDL, torej t. i. slabega, zniža do 22 mg/dl. Posebej zdravi so orehi, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3 in aminokislino arginin, ki je pomemben beljakovinski gradnik, saj znižuje krvni tlak.