Prehrana

Pri preprečevanju raka najpomembnejšo vlogo igra preventiva

Milka Kleč
12. 2. 2025, 15.30
Deli članek:

Rak črevesja tudi pri nas postaja eno najpogostejših rakavih obolenj. Vendar imamo na voljo kar nekaj močnih orožij proti njemu.

Profimedia
Pomembno je, da pojeste dovolj omega 3 maščob, ki so v ribah in oljčnem olju.

Pri zgodaj odkritem raku črevesja so možnosti ozdravitve zelo dobre. Za uspešno preprečevanje raka črevesja pa je najpomembnejša preventiva. Pacientu lahko namreč že med preiskavo odščipnejo polipe, ki bi se lahko razvili v rakave tvorbe. Poleg tega lahko za preprečevanje raka te vrste veliko naredimo sami – z zdravim življenjskim slogom.

Veliko rib

Strokovnjaki priporočajo mediteransko prehrano. Morske ribe (na primer sardele, losos) in hladno stisnjena rastlinska olja (na primer oljčno) vsebujejo veliko zaščitnih nenasičenih maščobnih kislin. Velik delež zelenjave in sadja, ki vsebujeta balastne snovi, izboljšuje prebavo in zdravje črevesja ter pomaga preprečevati kopičenje telesne maščobe. Čezmerna teža namreč za kar 30 odstotkov poveča tveganje za rakavo obolenje.

Profimedia
Zelenjava in sadje vsebujeta balastne snovi, ki izboljšujejo delovanje prebave.

Manj rdečega mesa

V državah, v katerih ljudje iz verskega prepričanja ne jedo rdečega mesa, je rak črevesja zelo redek, kjer tega mesa pojedo veliko, pa je pogost. Študije so pokazale, da obstaja tesna povezanost med dnevnim uživanjem mesa (govedina, teletina, svinjina, jagnjetina), salam in slanine ter večjim tveganjem za raka črevesja. Mesu se sicer ni treba povsem odpovedati: dvakrat ali trikrat na teden ga lahko brez skrbi uvrstite na jedilnik.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Alkohol v mejah

Za zdravo črevesje je pomembno tudi uživanje velikih količin vode in čaja.

Alkohol v telesu sprosti proste radikale, ki poškodujejo sluznico. Ženske ne bi smele popiti več kot 0,25 litra piva ali 0,125 litra vina na dan. Za moške pa velja omejitev: 0,5 litra piva oziroma 0,35 litra vina na dan. Vmes je treba imeti tudi nekaj dni brez alkohola. 

Jejmo pšenične otrobe

Študije kažejo, da lahko živila, bogata z vlakninami, varujejo pred rakom debelega črevesa. Vlaknine zaužijemo predvsem z žiti, sadjem, stročnicami in orehi. V takih živilih je poleg vlaknin tudi vrsta drugih koristnih naravnih protirakavih snovi. Pri tem se nekatera živila še posebej odlikujejo.

V eni od ameriških raziskav so ugotovili, da se ob vključitvi dveh skodelic (po 30 gramov) kosmičev s pšeničnimi otrobi v dnevno prehrano zmanjšajo polipi v črevesju. 

Sloves pšeničnih otrobov kot učinkovitega sredstva proti raku debelega črevesa je še posebej dobro dokumentiran. Med drugim so v eni od ameriških raziskav ugotovili, da se ob vključitvi dveh skodelic (po 30 gramov) kosmičev s pšeničnimi otrobi v dnevno prehrano zmanjšajo polipi v črevesju.

Torej bi morali ljudje, ki že imajo polipe, čim prej seči po kosmičih s pšeničnimi otrobi. Polipi se namreč v rakave tumorje običajno razrastejo v kakih desetih letih.

Morda se zdi presenetljivo, toda uživanje pšeničnih otrobov po operaciji (raka debelega črevesa oziroma odstranitvi tumorja) lahko celo do neke mere preprečuje, da bi se rak ponovil. Pravzaprav nihče ne ve natanko, zakaj so učinkoviti prav pšenični otrobi. Pšenica verjetno vsebuje biološko delujoče vlaknine in/ali druge sestavine, ki zavirajo spodbujevalce raka debelega črevesa.

Možno je, da pšenični otrobi zmanjšujejo koncentracijo žolčnih kislin in bakterijskih encimov v blatu, ki verjetno povzročajo raka debelega črevesa. Nekateri menijo, da je najpomembnejša učinkovina proti raku v pšenici fitat, drugi pa, da polipe preprečuje sladkor pentoza.