A v resnici je prav koščica tisto majhno jedro, ki v sebi skriva moč klitja, novega življenja, rast, velik potencial. Le zakaj te vitalne moči ne izkoristili? Odvadimo se misli, da je to odpadek. Okus koščic in pečk morda ni zmeraj najprijetnejši, zato pa so učinki tem bolj razveseljivi. Pa tudi okus se da izboljšati – s praženjem, sušenjem, soljenjem ipd. Koščic in pečk ni treba pojesti takoj; njihovo obstojnost lahko podaljšamo tako, da jih damo za dve uri v pečico, segreto na 50 stopinj, ali pa pustimo od enega do treh dni, da se posušijo na zraku.
Grozdne pečke
Iz njih se naredi kaša ali olje, oboje pa vsebuje veliko oligomernih proantocianidov. To so antioksidanti, ki okrepijo učinek vitaminov in uničujejo škodljive snovi v telesu. Pomagajo v boju proti starostnim pojavom – gubam, Alzheimerjevi bolezni ipd. Veliko naredimo že, če pečke preprosto pojemo skupaj z grozdnimi jagodami.
Bučna semena
Za bučna semena že dolgo vemo, da so zdrava, zato jih prodajajo že skoraj povsod, njihova cena pa zna včasih biti nekoliko zasoljena. So prijetnega okusa, zato so prav priljubljen prigrizek. Vsebujejo veliko mineralov in vitaminov, pa tudi serotonin, hormon sreče. Tudi L-arginin, aminokislina, ki izboljšuje pretok krvi, se skriva v tem malem zakladu. Ko bomo naslednjič kupili bučo, semen nikar ne zavrzimo – posušimo jih, popecimo v pečici posujmo po solatah, juhah in drugih jedeh.
![gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2024/11/05/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a/672b2991bb789/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a.jpeg)
Ekipa
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Avokadova koščica
Ne le avokado, tudi njegova koščica vsebuje veliko koristnih snovi. Takšnih, ki ščitijo pred vnetji, škodljivimi učinki prostih radikalov in krepijo naravno odpornost telesa. S koščice najprej olupimo tanek temen ovoj, njeno svetlo jedro pa razrežemo na rezine. Pustimo, da se posušijo, potem pa jih nastrgamo ali zmeljemo. Med sušenjem bo koščica postala oranžne barve, kar je povsem naravno, s prahom pa lahko posujemo smuti ali kosmiče.
Papajine pečke
Drobne papajine pečke so bogat vir papaina – encima, ki spodbuja presnovo, ureja prebavo in ščiti pred nastankom rakastih celic. Pečke posušimo, zmeljemo in uporabljamo namesto popra.
Jabolčne pečke
Okus jabolčnih pečk rahlo spominja na mandlje, le da je nekoliko grenkejši. Ta grenčina je posledica dokaj nevarne snovi, cianida, ki je strupen, vendar ga je v pečkah za homeopatski odmerek, kar pomeni, da se ne moremo zastrupiti. Iz jabolčnih pečk lahko sami naredimo izvrsten kis, ki ga s pridom uporabljamo tako v kuhinji kot za nego kože in las. (jk)
Kis iz jabolčnih pečk
Poleg peščišča za izdelavo jabolčnega kisa uporabimo olupke. Damo jih v sterilizirano stekleno posodo in posipamo s sladkorjem v razmerju 2 jedilni žlici sladkorja na 1 kg jabolk. Dolijemo vodo in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Občasno premešamo. Po nekaj dneh začenja nastajati pena. Po dveh tednih tekočino precedimo skozi čisto gazo in odvržemo jabolčne sestavine, tekočino pa nalijemo v čisto steklenico, zapremo in po štirih tednih je odličen kis pripravljen za uporabo.