Vir vitaminov

Jejte dostopno živilo, ki deluje kot naravni antibiotik

Mare Koren
5. 2. 2025, 17.30
Deli članek:

Odlična in zdrava poslastica te dni je kitajsko zelje, ki je kot nalašč za pripravo juh, solat in prilog.

Profimedia
Ima veliko blažji okus kot navadno zelje, a je prav tako zakladnica hranil.

Februar je kulinarično precej »nesrečen« mesec, ko ozimnica počasi kopni, na travnikih še ne moremo nabirati svežega regrata, na vrtu pa smo skoraj do konca pobrali jesenski radič, ohrovt, špinačo in blitvo. Med solatnicami, ki so ta čas na voljo na prodajnih policah, je tudi kitajsko zelje. Ga dovolj dobro poznate?

Zaradi številnih vitaminov, folne kisline in gorčičnih olj deluje tudi kot naravni antibiotik. Gre za zimsko zelenjavo, in čeprav ga laično uvrščamo med solate ali pa ga umestimo k zelju, je v resnici križanec med repo in pakčojem (pak choi ali pekinško zelje).

Uspeva tudi pri nas

Tudi na domačem vrtu ga lahko posejete, saj vzgoja ni zahtevna. A do prve setve boste morali počakati vse do konca julija ali začetka avgusta. Nič pa ne bo narobe, če ga boste sadili pozno v septembru ali celo oktobra. Kitajsko zelje se pri shranjevanju obnaša podobno kot navadno zelje. Njegova obstojnost je razmeroma dolga, v hladnih shrambah in kleteh ohrani kakovost tudi dva meseca.

Zakladnica zdravja

Kitajsko zelje je lahko prebavljivo in manj napenja od navadnega. Primerno je tudi v dietni prehrani. Odlično je za urejanje prebave.

Kitajsko zelje je prava zakladnica zdravja, vsebuje namreč številne vitamine, ki so nepogrešljivi predvsem pozimi. Denimo velike količine vitaminov skupine B, med katerimi izstopajo niacin, biotin in pantotenska kislina. Slednja je pomembna za delovanje nadledvične žleze, znani so tudi učinki na živčevje.

Kitajsko zelje je bogat vir vitamina C, folne kisline in tudi gorčičnih olj (kar je razvidno iz okusa), zato na telo učinkuje kot naravni antibiotik. Je sicer blagega, nežnega okusa, zato je dobrodošlo v zimskih solatah. Primerno je tudi za pripravo jedi iz voka, lahko ga uporabite kot špinačo ali šparglje, dodajate ga lahko v juhe.

Če obožujete kitajsko hrano, pa naj bo redno v vaši shrambi, saj sestavlja veliko značilnih kitajskih jedi. Pripravite juho, zvitke, zelje na hitro prepražite v voku in ne pozabite eksperimentirati s sočnimi in zdravimi solatami. Pa dober tek!

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Profimedia
Kimči vsebuje kombinacijo zelenjave in začimb ter s tem zagotavlja močno mešanico antioksidantov, ki ščitijo pred kroničnimi boleznimi.

Korejski kimči

Sestavine:

  • 1,5 kg kitajskega zelja,
  • 0,5 kg redkve diakon,
  • 60 g soli,
  • 4 čebule,
  • 4 stroki česna,
  • 2 žlici sveže naribanega ingverja,
  • 2 žlici čilija,
  • 1 žlička semen,
  • 3 dl vode.

Priprava:

Sol raztopimo v vodi. Zelje temeljito operemo in ga narežemo na trakove, široke štiri centimetre. Operemo in olupimo redkev in jo po dolgem narežemo na četrtine. Nato jih narežemo na kocke, velike dober centimeter. Zelje in redkev stresemo v skledo in prelijemo s slano vodo. Pustimo, da se namaka čez noč.

Naslednji dan čebulo narežemo na kolobarje in stremo česen. Zelje odcedimo ter dodamo šalotke, česen, ingver, čili v prahu in sezam, nato pa temeljito premešamo. Naložimo v steklen kozarec in prelijemo s tekočino, ki smo jo prej odcedili. Dobro zapremo in pustimo tri dni, da se zelenjava fermentira.