Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost

Mare Koren
16. 1. 2025, 22.00
Deli članek:

Tokrat spomnimo na lečo, ki ima kar nekaj ugodnih vplivov na zdravje.

Profimedia
Zelena leča je nekoliko večja, zato jo je dan pred pripravo treba namakati.

Leča spada med rastline, ki so jo zaradi slabe donosnosti drugih sort precej hitro postavili na rob. A naj povemo, da se skoraj pozabljena stročnica danes spet z velikimi koraki vrača na jedilnike, saj se zaradi vse večjega zavedanja po zdravi in naravni prehrani uvršča na sam vrh. Ugodno vpliva na zdravje in pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Zelena, rumena, oranžna

Lečo so gojili že v kameni dobi, takrat so jo poznali na območju današnje srednje in južne Evrope. Še danes jo pridelujejo v Rusiji, Indiji in v Združenih državah Amerike. Je enoletna zelnata rastlina grmaste oblike, posute z mehkimi dlačicami. Za uspevanje potrebuje veliko toplote in sonca, ne prenese nizkih temperatur. Danes poznamo več različnih vrst, a pri nas so najbolj zastopane zelena, rumena in oranžna oziroma rdeča.

Profimedia
Odličen vir vlaknin in mineralov, ki si jih je vredno privoščiti.

Zelena leča je znana predvsem po visoki vsebnosti beljakovin. Prav tako tudi kot celinska leča in v Evropi največ uporabljena in najbolj cenjena. Njena posebnost je, da med kuhanjem ohrani obliko, in ne razpade. Pri nakupu bodite pozorni pri izbiri sorte, saj poznamo debelo in drobno zeleno lečo. Če se odločite za debelo, jo je večer pred kuhanjem dobro namakati.

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Rumena leča izvira iz Azije, kjer je tudi najpogosteje na jedilnikih. V Indiji jo boste našli pod imenom »dal«. Pogosto jo uživajo kot glavno jed ali kot prilogo s karijem. Vsebuje nekaj več škroba in je precej bolj nasitna.

Oranžna leča ima številne sorte, ki se med seboj razlikujejo po barvi. Pri nas jo boste pogosto našli tudi pod opisom rdeča leča. Vse imajo ploščato in okroglo obliko, je precej priljubljena v kulinariki. Njena prednost je predvsem ta, da je pred kuhanjem ni treba namakati. Hitro se tudi razkuha, tako lahko iz nje pripravimo odličen pire ali pa z njo zgostimo juho.

Profimedia
Leča med drugim pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Bogastvo vlaknin, železa, kalija

Strokovnjaki so potrdili, da pogostejše uživanje leče lahko znatno zniža vsebnost holesterola v krvi, ki je tesno povezan s tveganjem za bolezni srca. Raziskave potrjujejo tudi, da uživanje leče kot bogatega vira prehranskih vlaknin krepi nadzor nad krvnim sladkorjem. Po količini železa tekmuje z belim mesom in ribami, hkrati pa vsebuje veliko folne kisline. Leča je tako primerno živilo za tiste, ki jih muči slabokrvnost, in bodoče mamice.